Bemutatták Kína Rolls-Royce-át, a Hongqi Guoya-t

2024.04.30. 14:25

  • Bő 5,3 méteres luxusautót mutatott a kínai Hungqui Guoya néven
  • Különc, de sok elemében a Rolls-Royce-okhoz hasonlító külsőt kapott
  • Az autóban kétféle turbómotor lesz majd közel 400 és 500 lóerős teljesítménnyel
  • Mind a két hajtáslánc plug-in hibrid lesz, de a pontos számok még ismeretlenek
  • Prémium anyaghasználat és minőség jellemzi a tágas belteret

Nemrég bemutatták a Pekingi Autószalonon a Rolls-Royce kihívóját, a kínai Hongqui Guoya-t. A márka annyira magas szintre emelné a típust három testvérmodelljével (Guoli, Guoyao és Gouyue), hogy külön almárkát is alapított nekik Hongqui Golden Sunflower néven – ami így jobban hasonlít egy prémium napraforgómag-olaj márkára. Ez lényegében olyan lesz náluk, mint most a Mercedesnél a Maybach.

A Guoya már a puszta méretével is csábíthat majd vevőket, bár ha elhozzák az európai piacra, akkor azért még egy kicsit nyúlnia kell. 5,35 méteres hosszával éppen hosszabb, mint egy nemrég kifutott Rolls-Royce Ghost, ám a nyomába sem ér egy hosszított Phantom hat méter közeli hosszának. Mindenesetre a Guoya tengelytávját sem lehet kicsinek mondani, hiszen 3260 milliméter, így a beltér valószínűleg nagyon tágas.

Kívülről kicsit összefolynak a stílusjegyek. A kötelezően hatalmas hűtőmaszk megvan, ezt a kínaiak állítólag kifejezetten szeretik egy autón, de a Rolls majmolása érdekében bevetették a kiálló emblémát is, mely képes eltűnni. A gyártó elmondta, hogy a kör alakú fényszórók a retró-hatás érdekében kerültek fel az autóra, míg a hátsó lámpatestek a paloták fénytesteinek dizájnját követik – jelentsen ez bármit is. A világítástechnika azért is érdekes, mert a Guoya intelligens fényszórói képesek elemezni és kiemelni bizonyos tereptárgyakat annak érdekében, hogy a sofőr jobban lássa például a zebrákat, gyalogosokat vagy bicikliseket.

Az autó 19 vagy 20 colos, sokküllős felniken gördül valószínűleg egy nagyon kényelmesre hangolt futóművön, bár ezt egyelőre nem árulták el. Ahogy egyébként sok másik adat is hiányzik, hiszen a motorválasztékról is csak részletek jelentek meg. Annyit tudni, hogy két plug-in hibrid variáns lesz egy három- és egy négyliteres turbómotorral. Ezek önálló teljesítménye 389 és 483 lóerő, de az elektromos rendszernek sem a hozzáadott teljesítményéről, sem az általa kibocsátásmentesen megtehető kilométerekről nem esett szó.

A beltérben már kevésbé követték a tradicionális luxusautó gyártókat, inkább egy nagyon modern megvalósításra törekedtek. Ami fának vagy bőrnek néz ki az állítólag az is, illetve vegyesen használtak fém és fémhatású elemeket díszítésként. A fedélzeti számítógép elhelyezésénél nem vitték túlzásba a gondolkodást, felbiggyesztették középre ezzel is erősítve az egyébként szimmetrikus belteret. A kétküllős kormány közepén egyébként hangsúlyosan megjelenik a Golden Sunflower almárka logója is.

Ahogy az az ilyen luxusautóknál megszokott, a hagyományos 5 üléses elrendezés mellett négyüléses is lehet a Guoya. Ebben az esetben két fotel kap hátul helyet, melyek között egy könyöklőben elhelyezett táblagéppel szabályozhatjuk a temérdek kényelmi funkciót, mint például az ülés fűtés-hűtés, masszázs, rolók, szellőztetés, és így tovább.

A pontos technikai adatokra és árakra még egy kicsit várni kell. Sőt, egyelőre azt sem lehet tudni, hogy csak ez az egyféle Guoya lesz, vagy esetleg ebből is készítenek hosszított kivitelt, ahogy azt más luxusautó gyártók teszik. Az autót állítólag globálisan is lehet rendelni, de ez gondolom keveseket csábít addig, amíg ki nem derül minden részlet.

Forrás: CarNewsChina