Bevetették a mesterséges intelligenciát a brit rendőrök

2024.05.06. 06:08 Módosítva: 2024.05.06. 06:13

A térfigyelő kamerák váltak a renitens autóvezetők legnagyobb ellenfeleivé azt követően, hogy a mesterséges intelligencia a segítségükkel a szélvédőn keresztül „be tud nézni” az autóikba.

Az egyesült királyságbeli Northamptonshire rendőrkapitánysága egy hét alatt 114 autóvezetőt mobilozó sofőrt "kapott" el, 180 sofőrnél pedig a bekapcsolt biztonsági öv "hiányzott". A vétkeseket úgy leplezték le, hogy térfigyelő kamerákon át érkező információkat a mesterséges intelligenciával dolgozták fel.

A mesterséges intelligencia riasztotta a rendőröket, amikor az autók szélvédőjén át „benézve” azt látta, hogy elkövetik ezt a két szabálytalanságot. A szigetországban 2003 óta tilos a kihangosítón kívül mobiltelefonon beszélni autóvezetés közben. Ennek ellenőrzése azonban gyakran lehetetlen, hiszen a lebukást egy mozdulattal, a telefonálás megszakításával elkerülhetik az autósok.

Az elmúlt hónapban azonban térfigyelő kamerákkal felszerelt pótkocsikat helyezett ki a rendőrség Northamptonshire útjai mentén, hogy belenézhessenek az autókba. A fotók alapján rendőrtisztek döntöttek arról, milyen büntetést szabjon ki a hatóság a lefülelt autóvezetőkre.

„Az MI további szemeket adott nekünk a megfigyeléshez – mondta Matthew O'Connell, a helyi rendőségbiztonságos autózásért felelős részlegének vezetője. Hozzátette: Az eredmény sajnos azt mutatja, hogy nagyon elterjedtek ezek a vétségek. Hiába a sok oktatás, figyelmeztetés. Lehangoló, hogy egyesek képesek sajátés mások testi épségét veszélyeztetni fegyelmezetlenségükkel.”

Az egyhetes kísérletet a brit nemzeti közlekedésbiztonsági hivatal kezdeményezte. Matt Staton, a szervezet a vezetője elismételte azt a statisztikát, amely szerint a mobilozó vezetők négyszer valószínűbben lesznek balesetek részesei, mint akik nem csinálják ezt.  (Via BBC)