Teslás trükk a meleg ellen: vizes törcsibe tekert töltőfej

2024.05.10. 17:39

  • A teslások egy egyszerű trükkel gyorsabban fel tudják tölteni autójukat a nagy melegben
  • Nem mindegyik Tesla Superchargernél működik a terv
  • A trükk biztonságos, de a Tesla nem ajánlja

Számtalan házi praktika, trükk van az autókhoz, amikkel valami picit jobb lesz, viszont ilyenek nem csak belső égésű motoros autókhoz vannak. Az egyik kimondottan villanyautós, azon belül is inkább teslás trükk: ha egy vizes törölközővel körbetekerik a töltőfejet, akkor az autó nagy melegben tovább  képes magas teljesítménnyel tölteni.

A töltők melegben gyorsabban felforrósodnak, emiatt csökken a töltési teljesítmény, de ha egy vizes törölközővel becsavarják a töltőfejet (itt van egy szenzor, ami magasabb hőmérséklet esetén csökkenti a töltési teljesítményt), akkor az nem tud annyira felmelegedni, hogy veszítsen teljesítményéből.

A praktikát a Tesla töltőállomásain kezdték el használni, azon belül is a régebbi, V2 Superchargereken, ugyanis ezeknek nem aktívan hűtött a kábele. Ezáltal a V3-as töltőknél ez a trükk csaknem felesleges, kivétel, ha valaki Cybertruckot töltene, ugyanis a 800 voltos rendszerfeszültség miatt nagyobb töltési sebesség felvételére képes - ez pedig már túl tudja melegíteni a V3-as töltőkábelt. 

Aggályokat vethet fel, hogy egy töltőt úgymond benedvesítünk, de ettől nem kell tartani: a Superchargereket esőben is lehet használni, valamint a töltő és az autó is monitorozza a töltést, és ha bármilyen bajt érzékel, lekapcsolja a töltést. Ezek ellenére a Tesla nem ajánlja a trükköt.

 via insideevs.com