Hidrogénnel hajtott pickupon dolgozik a Ram, Európába is hoznának

2024.05.11. 12:56

  • Hidrogénhajtásúak lehetnek a jövőben a Dodge alá tartozó Ram nagyobb pickupjai és munkagépei
  • A márka az 5500-as szériájából tervezi megcsinálni a zéró emissziójú, hidrogénes modellt
  • Ha elkészül, akkor akár Európába is elhozhatják majd a típust, Lengyelországban gyártanák
  • Jelenleg 6,4 literes benzin és 6,7 literes dízelmotorral kapható a Ram 5500

A Dodge alól lassan külön márkává fejlődő Ram nemrég bejelentette, hogy több elektromos pickupon is dolgozik egyszerre. Ezek közül az egyik legérdekesebb, hogy hidrogénnel működő üzemanyagcellás változatot is terveznek az egyik legnagyobb modelljükből.

Egészen váratlan, hogy a Toyota Mirai és Hyundai Nexo után egy munkagép is megkapná a hidrogénes technológiát. Pedig jelenleg ezt tervezik és nem csak az amerikai piacra, később Európába is bevezethetik a modellt, melyet emiatt Lengyelországban gyártanának. Erről a Stellantis egyik fejlesztési vezetője beszélt, aki az üzemanyagcellás technológián dolgozó részleget irányítja a konszernen belül.

Érdekes, hogy a tervek szerint az új megoldást nem is egy kisebb modellbe, hanem egyből az egyik legnagyobba pakolná a Ram. Az 5500-as széria lehet az első üzemanyagcellás típus majd a márka történetében, mely már inkább számít keményvonalas munkagépnek, mint hétköznapi pickupnak. Jelenleg 6,4 literes, V8-as HEMI benzinmotorral, esetleg 6,7 literes Cummins dízelmotorral elérhető az 5500, tehát nagyon magasról zuhanna nullára a károsanyag-kibocsátás. Az üzemanyagcellás Ram bevezetése 2025-ben várható a jelenlegi tervek szerint.

Forrás: Carscoops