Nem gyárt többé belső égésű motort Németországban a BMW

2024.05.12. 15:12

  • A BMW megszünteti a belsőégésű motorok gyártását az egyik legnagyobb üzemében, Münchenben
  • A motorok helyét az elektromos autókhoz tartozó akkumulátorok és hajtásláncok veszik át
  • A motorgyártás elköltözik Ausztriába és Angliába, ezzel nem készül több BMW motor Németországban
  • A gyárban hat évtizede készültek különböző motorok, innentől a Neue Klasse platformot szolgálja ki több másik gyárral együtt

A BMW is gőzerővel készül az elektromos átállásra és ehhez át kell alakítania a termelését. Emiatt nemrég leállítottak egy olyan egységet a legnagyobb gyárukban Münchenben, ami eddig a belsőégésű motorok előállításával foglalkozott. Ennek a műfajnak most ott vége, hamarosan az elektromos hajtásláncok veszik át a hatalmat a sorokon.

Ebbe a projektbe a BMW 400 millió eurót, átszámítva 155 milliárd forintot fektetett be és a gépeket már 2020-tól kezdődően elkezdték áthordani más üzemekbe. Egy német lap értesülései szerint az utolsó müncheni belsőégésű motort még 2023 novemberében gyártották le, az egyébként egy V8-as volt. Ezzel egy korszak lezárult a BMW-nél, hiszen a müncheni gyáregységben hat évtizeden keresztül készültek 4, 6, 8 és 12 hengeres motorok.

Az átalakítást követően a BMW továbbra is gyárt majd belsőégésű motorokat Ausztriában és Angliában. A legnagyobb gyárában innentől elektromos autókhoz fognak főkomponenseket készíteni, úgy mint akkumulátort és hajtáslánc alkatrészeket. Ezeket egyébként a BMW már most gyártja a dingolfingi üzemében, illetve nemrég elkezdték átrendezni a Leipzig és Regensburg városában található üzemeket is. Mire megkezdik a Neue Classe elektromos autó platform gyártását, a BMW németországi egységei felkészültek lesznek, bár a világ más pontjain is gyártanak majd ehhez alkatrészeket.