Nem engedték be a kórház parkolójába elektromos autóval, mert félnek, hogy az kigyullad

2024.05.13. 11:24

  • Egy férfit nem engedtek be egy kórház parkolóházába elektromos autójával
  • Az intézmény vezetősége azzal indokolta a lépést, hogy félnek az autó akkumulátorának esetleges kigyulladásától, felrobbanásától
  • Csak addig tartják fenn az ideiglenes korlátozást, amíg nem korszerűsítik a parkolóház tűzoltó rendszerét
  • Több statisztika is azt támasztja alá, hogy arányaiban kevesebb elektromos autó gyullad ki évente, mint belsőégésű motorral szerelt

Nemrég elég kellemetlen helyzetbe került Paul Freeman-Powell, Liverpool városában az Alder Hey kórháznál. Hét éves fiát vitte orvosi vizsgálatra, amikor kiderült, hogy elektromos autóval nem hajthat be a kórház kijelölt parkolóházába, mert attól tart a vezetés, hogy a jármű kigyulladhat.

A férfi elmondása szerint eleinte csak a No electric vehicles, tehát kvázi az elektromos autóval behajtani tilos táblákra lett figyelmes. Betartotta a szabályokat és a kórház területén kívül parkolt le, majd megkérdezte a biztonsági őröket, hogy miért lépett életbe egyáltalán ilyen szabályozás. Az őrök azt mondták, hogy a korlátozás ideiglenes, mert a kórház vezetése attól tart, hogy a parkolóházban található fémekkel reakcióba léphet egy elektromos autó akkumulátora, ami emiatt kigyulladhat vagy felrobbanhat.

https://twitter.com/paulfp/status/1785612753798926647

Az eset után Paul a közösségi médián keresztül nyílt levelet írt a kórháznak, melyben statisztikákkal bizonyította, hogy milyen arányban gyulladnak ki elektromos és belsőégésű motoros hajtással szerelt autók. Közben az Alder Hey kórház közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy a szabályozás bevezetésével ők csak a Merseyside-i Tűzoltó- és Mentőszolgálat tanácsa alapján cselekedtek. Azért volt szükség az ideiglenes kitiltásra, mert időbe telik míg korszerűsítik a parkolóház tűzoltórendszerét egy olyanra, mely akár egy lángoló elektromos autóval is el tud bánni.

Európában különböző tanulmányok is születtek már arról, hogy arányaiban kevesebb elektromos autó gyullad ki, mint belsőégésű motoros. Svédországban például 2022-ben született egy statisztika arról, hogy 100 000 elektromos autóból átlagosan 3,8 gyullad ki, míg ugyanennyi belsőégésű motoros autóból átlagosan 68.

Forrás: Carscoops