Máris a nagyok közé került a Xiaomi, a problémák ellenére

2024.05.15. 11:26

  • Bár több probléma is felmerült, az eladási adatok alapján a vevőknek tetszik a Xiaomi autója. 
  • A SU7-ből az első teljes hónapban már több mint 7000 darab kelt el. Így a Xiaomi a kínai villanyautó-gyártók között nyolcadik helyen végzett áprilisban.
  • A Xiaomi 2024-ben 100 ezer autó értékesítését tervezi.

Bár több - köztük tervezési - probléma van a Xiaomi luxusautójával, a SU7-essel, az eladási adatok alapján a vevőknek tetszik. 

xiaomi su7 front

A Reuters szerint a Xiaomi nyolcadik lett áprilisban a kínai villanyautó-gyártókat felvonultató ranglistán, miután a cég egyetlen autójából, a SU7-ből több mint 7000 darabot adtak el az elmúlt hónapban. Ez volt a típus értékesítésének első teljes hónapja március végi bemutatkozása után.

A mobiltelefon-gyártó ezzel olyan startupokkal kelt versenyre, mint a Nio vagy a Xpeng. A Xiaomi 100 ezer darabot akar eladni 2023-ban az újdonságból. Szakértők szerint ez összejöhet, mert az autóból havi több mint 11 ezer darab találhat gazdára az év hátra lévő hónapjaiban. A cég ennek érdekében jókora veszteség vállalásával szorítja le az autó árát. A SU7 ennek köszönhetően Kínában 1,4 millió forintnak megfelelő összeggel olcsóbb mint amennyit a Tesla Model 3-ért kell fizetni az ázsiai országban.

A Volkswagen kicsit több mint 13 ezer elektromos autót adott el Kínában az ID sorozatához tartozó autókból, amelyek két ottani helyi céggel közös vállalatánál készülnek. Ezek kevesebbért elvihetők a SU7 10,7 millió forintnak megfelelő áránál. A HSBC pénzügyi szolgáltató cég nagy perspektívát lát a Xiaomi autóüzletében. Becslése szerint a mobiltelefon-gyártó 2025-ben 240 ezer, majd 2026-ban már 348 ezer autót értékesíthet.