Mozgó pöttyökkel oldja meg az Apple, hogy ne legyél rosszul autóban

2024.05.16. 11:19

  • Frissítéssel jött ki az Apple az iPad és iPhone felhasználóknak, a CarPlay is megújult
  • A Vehicle Motion Cues (járműmozgás-jelző) segít a szemnek a test további érzékszerveihez igazodni
  • Ezzel megelőzi, hogy rosszul legyünk az autóban utazva, miközben az iPhone vagy iPad kijelzőjét nézzük
  • A frissítés tartalmaz hangvezérlést és kisegítő opciókat is siket és nagyothalló autósoknak, illetve színszűrőt színtévesztőknek

Újabb frissítést jelentett be az Apple, melyben már nemcsak az autó kijelzőjén megjelenő kép, de akár az iPhone vagy az iPad grafikája is változhat. Ennek fő célja, hogy az arra érzékenyek se legyenek rosszul a mozgó autóban - mármint utasként ugye. Ezt kicsi mozgó fekete pöttyökkel érik el a kijelző szélén, melyek az autó mozgásától függően jönnek-mennek.

Az Apple szerint a rosszullétet gyakran az okozza, hogy az érzékszerveink nem ugyanazt az információt küldik az agynak, így az nehezebben dolgozza fel a helyzetet. Például a telefont bámulva a szemünk azt érzékeli, hogy egy helyben vagyunk mozdulatlanul, miközben más érzékszervek tudják, hogy egy járműben vagyunk, ami elég gyorsan mozog. Ezt az eltérést szeretné kiküszöbölni az Apple az eszközei kijelzőének szélén megjelenő fekete pöttyökkel.

Ezek attól függően mozognak, hogy az autó éppen milyen jellegű mozgást végez. Gyorsításkor a pöttyök lefelé, fékezéskor pedig felfelé mozdulnak. Ugyanígy tesznek kanyarban is, egy jobbos ívnél balra, ellenkező esetben pedig jobbra mozdulnak a fekete pöttyök. Ezzel segítenek az agyunknak, hiszen így már a szemektől is olyan jel érkezik, mely alátámasztja a mozgást. A funkció automatikusan is képes megjelenni, de arra is van a lehetőség, hogy ki- és bekapcsoljuk.

Apple-accessibility-features-Vehicle-Motion-Cues-ezgif.com-video

A CarPlaybe egy továbbfejlesztett hangvezérlés került, amivel navigálhatunk, vagy az appok között válogathatunk csupán szavakkal. Ez inkább kényelmi funkció, de van itt olyan is, ami sokak életét megkönnyítheti. A kifejezetten siket és nagyothalló autósok számára bevezettek egy funkciót, mely képes digitálisan megjeleníteni a kijelzőn, ha valamilyen külső hangot érzékel. Gondolnak itt olyanra a fejlesztők, mint egy dudálás, esetleg valamilyen sziréna. Emellett került bele egy spéci színszűrő is, amivel a színtévesztőket segítenék a fedélzeti számítógép használata során.

Forrás: Carscoops