Elektromos kisautókkal ünnepli a Bugatti a 100 éves versenyautóját

2024.05.19. 10:29

  • Még 2019-ben elektromos kisautók gyártásába kezdett a Bugatti a The Little Car Company-val közösen, hogy megünnepelje 110 éves fennállását
  • Hasonló autókból készít most egy hatdarabos limitált szériát a francia gyártó, hogy megemlékezzen a Bugatti Type 35-ről
  • Ez volt a márka legsikeresebb versenyautója, pályafutása során 2500 alkalommal nyert vagy legalább állt dobogón
  • A 10 kW-tos elektromos motorral szerelt kisautók egyedi sárgaréz adattáblát, kék fényezést és kézzel festett versenyszámokat kapnak
  • Megvásárolni már nem lehet, mindegyik egy, a Bugattihoz közel álló gyűjtőhöz került
  • A sima Baby II kisautók 11,5 millió forintba kerülnek, a limitált szériás darabok ára ismeretlen

2019-ben a Bugatti, a fennállásának 110. évfordulójára tervezte meg közösen a The Little Car Company-val a Baby II elnevezésű elektromos kisautókat. A Type 35 versenyautót idéző elektromos szappantartókból 500 darabot építenek közösen – egyébként még mindig rendelhető. Ám úgy néz ki, hogy ez csak a jéghegy csúcsa volt, hiszen már egy ilyen autónak is jár limitált széria. Íme, itt a Bugatty Baby II Type 35 Centenary Edition.

Persze ennek is van célja, hiszen az eredeti autót éppen száz évvel ezelőtt, 1924-ben mutatták meg először a nagyközönségnek. Ez nem egy átlagos versenyautó volt, hanem a kora legsikeresebbje. Annyira jó volt a technika a többiekhez képest, hogy pályafutása során 2500 alkalommal nyert versenyt, vagy legalább állt dobogón a Type 35. Ezzel pedig a Bugatti elmúlt 115 évének a legsikeresebb versenyautója volt.

Ezelőtt tiszteleg a Baby II elektromos kisautók hat speciális kivitele. Ezek egyébként méretileg háromnegyed akkorák, mint az eredeti versenyautó és hát a technika sem azonos. Mindössze 10 kW-tos (13,6 lóerő) villanymotor dolgozik a kisautókban, így a végsebességük olyan 68 km/h körül alakul felnőtt módban. Van bennük ugyanis egy gyerek mód, akkor ennek csak a felét tudják.

Kis érdekesség, hogy az autókat teljes mértékben az eredeti Type 35 alapján készítik el. Egy 3D-s digitális képet alkottak róla szkennerekkel a The Little Car Company-nál, és ez alapján tervezték meg a kicsinyített mását. A mostani Centenary Edition ráadásul egyedi sárgaréz azonosító táblát is kap, amire az eredeti versenyautók alvázszámát ütik majd fel. A fényezés korhű és az autóra kézzel festett versenyszámok is a futamokon teljesítő Type 35-ök előtt tiszteleg.

A múltidéző Bugatti Baby II Type 35 Centenary Editionből csupán hat darabot gyártanak és ha most rákívántál, akkor el kell hogy szomorítsalak. Már mindegyiket lefoglalta egy a márkához közel álló gyűjtő, így aztán az áráról sem tudni sokat. A hagyományos Baby II 32 500 dollár, átszámítva 11,5 millió forint, a különleges kivitelek ennél valószínűleg sokkal drágábbak.

Forrás: Autoevolution