1000 kilométeres akksival szeretné meggyőzni a világot a Debrecenben építkező CATL

2024.05.23. 06:05

  • A kínai akkumulátorgyártó CATL, amely Debrecenben is épít gyárat, bővíti termékkínálatát. Erre részben a befektetői bizalom megingása miatt van szükség.
  • A CATL részvényei több mint három éve nem látott mélypontra kerültek, de az árfolyam azóta javult, bár még mindig csak a fele a 2021 végén elért csúcsértéknek.
  • A CATL kínálatában szerepel olyan akkumulátor, amely ezer kilométeres hatótávot ígér egy feltöltéssel. Az újabb akkumulátorok gyorsabban tölthetők: tíz perc alatt 600 kilométeres távolságra.

Az egyik legnagyobb kínai akkumulátorgyártó, a Debrecenben gyárat építő CATL bővíti termékkínálatát.

CATL K+F Központ, Ningde, Kína

CATL K+F Központ, Ningde, Kína
CATL K+F Központ, Ningde, Kína

Erre részben azért van szükség, mert a vállalat iránti befektetői bizalom megingott. A CATL-részvények értéke több mint három éve nem látott mélypontra kerültek, amikor január elején becslést adott arról, milyen pénzügyi eredményekkel zárhatta a 2023-as évet. Az árfolyam azóta javult ugyan, de még mindig csak fele a 2021 végén elért csúcspontjának. A CATL tőzsdei jelentése szerint 2024 első negyedévében 7 százalékkal, 10,3 milliárd jüanra (505 milliárd forint) nőtt nettó nyeresége éves szinten. Az árbevétel az akkumulátorgyártás költségének csökkenése miatt tíz százalékkal, 79,7 milliárd - 3905 milliárd forintra - jüanra csökkent.

A cég új fejlesztések bejelentésével akarja meggyőzni a befektetőket arról, hogy rosszul ítélik meg értékét. Nemrégen mutatták be a vállalat új, lítium-ion-forszfát (LFP) technológiájára épülő Shenxing Plus akkumulátorának piacképes változatát. Az LFP termékeket olcsóbb gyártani, mint a tipikus villanyautó-akkumulátorokat, mivel kevesebb drága nyersanyagokat, például a nikkelt tartalmaznak.

Akksik, kilométerek, percek, százalékok

A CATL palettáján van már olyan akkumulátor, amely ezer kilométeres hatótávot ígér egy feltöltéssel. Emellett gyorsabban tölthető: a gyártó szerint a korábbi 400 kilométer helyett 600 kilométeres távolság megtételére lehet feltölteni tíz perc alatt. 

Van olyan is, amely a szupergyors töltés mellett 830 kilométeres hatótávot ígér egy feltöltéssel. Ezt építik be például a Xiaomi SU7 villanyautókba, amelyeket március óta vásárolhatnak meg a kínai autósok. Akad olyan CATL-es akkumulátor, amelyre 800 ezer kilométeres életciklust mond a gyártó, ez pedig 200 ezer kilométerrel több a korábbi sztenderdnél. Továbbá vannak olyan akkumulátorok, amelyek az ígéret szerint 65 Celsius-fokos forróságban is működőképesek maradnak, míg másokat mínusz 20 fokban is fel lehet tölteni kapacitásuk 80 százalékára 30 perc alatt.

(Via Nikkei Asia)