Gumikopadék az ebédedben? Ijesztő összefüggésre mutat rá egy friss kutatás!

2024.05.27. 13:26

  • Friss kutatás szerint az autók gumiabroncsainak kopásából származó összetevők bejuthatnak a talajba, majd a növények felszívják, így eljuthatnak az emberi fogyasztású élelmiszerekbe.
  • A gumiabroncsok anyagát használó gyártók számára nincs szabályozás arra vonatkozóan, hogy milyen anyagokat használhatnak fel.
  • A következő öt év kutatásai segíthetnek felmérni a kockázatot, ami a gumiabroncsok kopásából származó környezetszennyezéssel jár.
  • A kutatók egyik javaslata szerint a kerékdobokba épített szűrők megoldást jelentenének a problémára. 

Az autók gumiabroncsainak kopásából származó összetevők közvetlenül ártalmasak az emberek egészségére – derült ki egy friss kutatásból, amely szerint rosszabb lehet a helyzet a műanyagszennyezésnél.

Jobban kellene figyelni a gumikra. A kép illusztráció.
Jobban kellene figyelni a gumikra. A kép illusztráció.

A gumiabroncsok anyagának mérgező összetevői bejuthatnak a talajba, ahonnan a növények felszívják ezeket, és így eljutnak az emberi fogyasztású élelmiszerekbe is – derült ki egy friss kutatásból, amelynek eredményeit a New Scientist tudományos hírportál foglalta össze.

Korai vészmadárkodni

A legnagyobb gond az, hogy ezeknek az összetevőknek a használatát egyáltalán nem szabályozták. A gyártók lényegében azt használnak, amit akarnak, és nem kell beszámolniuk arról, mit kevernek az abroncsok anyagába.

Egyelőre korai lenne még kijelenteni, mekkora az ebből fakadó kockázat, ám a következő öt évben végzendő kutatásokból kiderülhet, mennyire komoly a baj – mondta Thilo Hofmann, a Bécsi Egyetem professzora. A gumiabroncsok kopásából fakadó környezetszennyezés esetenként nagyobb veszélyt jelent,mint a műanyagszennyezés.

A gumikopás egy emberre vetítve átlagosa egy kilogramm "mikroszennyezést" okoz évente. Becslések szerint ez adja a tavakba és a folyókba kerülő mikroműanyagok felét, a levegő esetén 80 százalék ez az arány.

Hogy érzékeltesse a veszélyt, Hofmann megemlített egy lazacpusztulási esetet, amiről egy 2020-astanulmány számolt be. Ezt az autógumik gyártásánál használt egyik adalékanyagra vezették vissza. A bécsi kutatók egy évtizeddel ezelőtt kezdték el kutatni ezt a témát. Meglepődve tapasztalták, milyen kevés tudományos vizsgálat indult ezzel kapcsolatban.

A lényeg abban rejlik, hogy a meglévő szennyvízkezelő rendszerek ezeket a mikroanyagokat nem tudják kiszűrni. Így azok nem csupán az esővízzel, hanem például az öntözésre használt vízzel is visszakerülhetnek a táplálkozási láncba.

Lehetséges megoldások

A kutatók mesterséges üvegházi környezetben vizsgálták a gumikopásból származó anyagok megjelenését a növények levelén, ami bizonyította, hogy ezek határozottan jelen vannak a természetes környezetben.

Javaslataik szerint részben jobban kell ellenőrizni, milyen adalékanyagok kerülnek a gumiabroncsokban, részben szűrőket lehetne elhelyezni a kerékdobokba, részben jobban kellene szűrni az utakról az esővízzel lemosott szennyvizet. A kormányokra szabályozási feladatok várnak ezen a téren.