Pajtalelet: ez az NSX 22 éve nem mozdult, úgyhogy megmozdították és letakarították

2024.05.27. 16:47

Röviden:

  • A Honda és Acura NSX-ek ára régóta nagyon magasan van
  • Találtak egy keveset futott példányt, amihez 22 éve nem nyúltak
  • Mindössze 3200 kilométer van benne
  • Ez lehet az egyik legkevesebbet futott NSX
  • Nagyon alaposan kitakarították, most már úgy néz ki, mint egy új

A Honda és az Acura NSX-ek népszerűsége töretlen, amiben semmi meglepő nincs: a középmotoros japán sportautó nem csak gyönyörű, vezetni is nagyon jó. A típus igazán olcsó sose volt, az árak azonban az utóbbi években lőttek ki igazán.

Bár igen népszerű, keresett autóról van szó, még mindig rejtőzködik pár olyan példány, amihez évtizedek óta nem nyúltak. Most is találtak egyet: ezt az Acura NSX-et 1992-ben, tehát 32 éve, újonnan vette a jelenlegi, egyben első tulajdonosa.

Ez a konkrét darab már 22 éve nem mozdult meg, egy szomorú, raktárnak tűnő garázsban várta türelmesen, hogy egy szép napon valaki kibányássza. Bár tíz évig nagyjából használatban volt, mindössze 2002 mérföld, vagyis alig több, mint 3200 kilométer van az órájában. Ezzel ez lehet az egyik legkevesebbet futott NSX, ami jelenleg létezik.

Ebből a helyzetből akár el is pusztulhatott volna az NSX, hiszen nem kimondottan múzeumi körülmények között tárolták. De végül rámosolygott a szerencse: a tulaj felkereste az AMMO NYC-t, hogy rázzák a gatyába a kívül poros, belül penészes Acurát. A Grand Prix White fényezésű NSX végre szívhatott egy kis friss levegőt, és ledobhatta magáról a fullasztó koszt.

Egy profi, nagyon alapos mosással indult a projekt. A rengeteg tisztítószer, rongy és víz után az derült ki, hogy a fehér autó jóval retkesebb, mint amilyennek elsőre tűnt. Az első mosás után következhetett az évek során csúnyán bepenészedett beltér. Gőz, speciális tisztószerek és sok, a külsőhöz hasonlóan igen alapos ecsetelés után a belső is kezdett valami olyasmire hasonlítani, mint amilyen újkorában volt.

A polírozás, felnitakarítás és sok apróság után pont úgy néz ki az NSX, mintha most érkezett volna a szalonba, hogy az első tulaja átvegye a szalonban. A tulaj nem akarja újra átélni a vadiúj autó élményét, helyette inkább eladja. Mivel az NSX eleve ritkaságnak számít, egy ilyen állapotú darabot pedig szinte lehetetlen találni, valószínűleg elképesztően magas áron kel majd el ez a vadiújnak tűnő darab.

Nagy szám és szenzáció, amikor egy autóból megmarad egy ennyire keveset futott darab, de vajon tényleg jó ez? Itt van egy olyan autó, amit arra terveztek, hogy hibátlan legyen vezetni, hogy a sofőr szinte eggyé váljon a technikával, aztán mégis alig mentek vele. Valahol ez rettentő szomorú, hiszen az autó is és a tulaj is valami egészen különlegesből maradt ki. Reméljük – bár kevés esélyt látunk rá –, hogy az új tulaj tényleg elkezdi majd használni ezt a csodálatos tárgyat.

Forrás: AMMO NYC - Youtube