Vége az oldalra csúsztatott elülső rendszámoknak az Alfa Romeónál

2024.05.28. 15:43

  • A szélre tolt rendszámtábla 70 éve az Alfa Romeo modellek jellegzetessége, de ez a hagyomány hamarosan megváltozik.
  • Az áprilisban bemutatott Alfa Romeo Juniort már középre helyezett rendszámtáblával mutatták be, a jövő Alfái pedig követik majd ezt az irányt.
  • Alejandro Mesonero-Romanos, a gyártó dizájnfőnöke szerint erre az Európai Unió új gyalogosbiztonsági előírásai miatt van szükség.

Közel 70 éve az Alfa Romeo modelljeinek jellegzetes vonása, hogy az elülső rendszemtáblát nem középen, hanem oldalra eltolva helyezik el. Ezt a jellegzetes megoldást az 1955-ös Giulietta Spideren alkalmazták először, azóta pedig szerves részévé vált a márka dizájnelemeinek. A hagyomány viszont most megszakad.

9 EXTERIORS


Az Alfa Romeo áprilisban mutatta be a Milanót, mint első tisztán elektromos hajtással is elérhető modelljét, amelyet aztán az olasz kormány nyomására Juniorra neveztek át. Amellett, hogy az autó dizájnja minimum megosztóra sikerült, szembetűnő változás a középre helyezett rendszámtábla. Mint kiderült, nem egyedi esetről van szó: a Junior a jövőt vetíti előre.

Ezt Alejandro Mesonero-Romanos, az Alfa Romeo dizájnfőnöke erősítette meg, aki szerint a következő generációs Giulia és Stelvio esetében is követni fogják ezt az irányt. A vezető szerint nem saját akaratukból döntöttek így: „A gyalogosvédelmi homologizációs előírások miatt nem tehetjük továbbra is oldalra a rendszámtáblákat" – mondta Mesonero-Romanos, az Európai Unió által bevezetett Általános Biztonsági Szabályokra (General Safety Regulations) utalva.

A változások hatása túlmutathat azon, hogy a jövő Alfa Romeói már nem oldalt lesz a rendszámtábla. A gyártó 1955-ben azért kezdte alkalmazni ezt a megoldást, hogy az orrész központi elemét, a jellegzetes hűtőmaszkot semmi se takarja el. Az új szabályozások tehát a jövő Alfáinak dizájnjára is hatással lehetnek.