100.000 elektromos autó áll eladatlanul Németországban

2024.06.05. 06:29

  • Werner Olle német autópiaci szakértő szerint csak Németországban 100.000 környékére tehető az eladatlanul álló elektromos autók száma.
  • Az autókat a kereslet hiánya miatt nem tudják eladni.
  • A német elektromosautó-export ugyan nagyot nőtt, ez önmagában nem lesz elég, hogy megoldja a problémát.

Körülbelül 100.000 elektromos autó áll Németországban úgy, hogy nem tudják azt eladni – nyilatkozta a Berliner Zeitungnak Werner Olle, autópiaci szakértő. Olle szerint ezek az autók a közeljövőben nem is fognak a vásárlókhoz kerülni, hiszen nincs rájuk kereslet. A járművek jelenleg a gyárak közelében található parkolókban vagy a kereskedőkénél várakoznak arra, hogy valaki megvegye őket. A szakértő szerint ez a jelenség annak köszönhető, hogy az elektromos autókra igényelhető támogatás hirtelen megszűnt, így elapadt a kereslet.

Szoftvertelepítés hiánya miatt álló ID.3-asok. Hasonló parkolókban állnak a kényszerűen készletre termelt villanyautók szerte Németországban.- Kép forrása: Nextmove/Youtube
Szoftvertelepítés hiánya miatt álló ID.3-asok. Hasonló parkolókban állnak a kényszerűen készletre termelt villanyautók szerte Németországban.- Kép forrása: Nextmove/Youtube

A német elektromosautó-export az elmúlt évben jelentősen megnőtt, a gyártók 786 ezer autót exportáltak összesen 36 milliárd euró értékben. Ez 58 százalékos növekedést jelent a vizsgált időszakot megelőző év adataihoz képest. A tisztán elektromos autók exportbeli részaránya körülbelül 25 százalék volt. Olle szerint az export azonban nem képes minden problémát megoldani, továbbá hosszú távon a felhalmozás költséges és csak komoly kedvezményekkel lehetne rávenni a vevőket arra, hogy megvásárolják a vastagon fogó ceruzával árazott modelleket, így kérdéses meddig tud még ezen a fokon pörögni a német autóipar.

Forrás: Berliner Zeitung