Jön az árvíz, a vártnál előbb zárják le a budapesti rakpartokat

2024.06.05. 12:47

  • Korábban még arról szóltak a hírek, hogy pénteken zárhatják le a budapesti alsó rakpartokat, ám jelen állás szerint erre már június 6-án, azaz csütörtökön 20 órától sor kerül.
  • Az Országos Vízügyi Főigazgatóság Facebook bejegyzése szerint az előrejelzettnél magasabb vízszint is elképzelhető.
  • Bár a rakpartokat csak csütörtök este zárják le, a felkészülés már előbb megkezdődik.
  • Június 6-án 0 órától tilos lesz megállni az alsó rakpartokon, délutántól pedig megkezdik a még ott parkoló autók elszállítását.

Karácsony Gergely főpolgármester – az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján – az érkező árhullám miatt első fokozatú árvízvédekezési készültséget rendelt el Budapesten négy árvízvédelmi szakaszra" - írja az Index. Korábban még arról szóltak a hírek, hogy pénteken zárhatják le a budapesti alsó rakpartokat, ám jelen állás szerint erre már június 6-án, azaz csütörtökön 20 órától sor kerül.

A tavalyi árhullám.
A tavalyi árhullám.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság Facebook bejegyzése szerint bár Budapesten jelenleg I. fokú szint feletti tetőzés várható, „a vízgyűjtőterületen váratlanul, illetve a vártnál nagyobb mennyiségben lehulló csapadék meglehetősen bizonytalanná teszi az előrejelzéseket. Emellett a sok eső és a tavaszi időszak következtében az ártéren rendkívül dús növényzet állja útját a víznek, ami lassítja az ár levonulását és az előrejelzettnél magasabb vízszintet eredményezhet."

Bár a rakpartokat csak csütörtök este zárják le, a felkészülés már előbb megkezdődik. Az Index szerint június 6-án 0 órától tilos lesz megállni az alsó rakpartokon, délutántól pedig megkezdik a még ott parkoló autók elszállítását. Az erről szóló kétnyelvű tájékoztatásokat már elkezdték kihelyezni a veszélyeztetett helyen parkoló autók szélvédőjére.