Beszorul az új Mustang Dark Horse kuplungpedálja, majd kigyullad a motortér - visszahívást rendeltek el

2024.06.06. 10:50

  • Visszahívási akciót rendelt el a Ford a kézi váltós Mustang Dark Horse-ra, mert kigyulladhat
  • Egy férfi a lányával autózott, amikor a kuplung beesett, majd az autó lángolni kezdett
  • A Ford nagyon korrekten kezelte a panaszát, 100 százalékban megtérítették a kárát és kapott egy új autót
  • Kiderült, hogy a hidraulikus kuplung egyik vezetéke megereszkedhet és hozzáérhet a kipufogóhoz, amitől megolvad. A kifolyt fékfolyadék meggyullad és az autó pillanatok alatt lángra kap
  • Az esetet a Ford és az NHTSA vizsgálja, értesítették az érintett tulajokat, de egyelőre nem tudni, hogy hány problémás autóról lehet szó

Úgy néz ki súlyos gond van az új Ford Mustang legerősebb gyári változatával, a Dark Horse-szal. A gyártó visszahívást rendelt el Amerikában az összes érintett autóra, miután az egyik tulajnak komolyabb előjelek nélkül kigyulladt, majd totálkárosra égett az autója. Az egész esetnek az előzménye csupán annyi volt, hogy beragadt a kuplung, ami látszólag nem függ össze a tűzzel.

Az esetről egy fedélzeti kamera felvételt készített. A Mustang újdonsült tulajdonosa lányával autózott, amikor az autó kuplungpedálja kinyomott állásba ragadt. A férfi lehúzódott és félreállt, majd kézzel próbálta meg visszahúzni a pedált, de ez nem segített. Nem sokkal később lánya égett szagra panaszkodott, ezért megnézték a motorteret, ahonnan baljós füst szállt fel. Nagyjából fél perc múlva hatalmas lángok csaptak fel, amik szép lassan átterjedtek az egész autóra. Az eset során senki sem sérült meg, mert a férfi és lánya kiszálltak, majd hívták a 911-et.

A tulajdonos jelentette az esetet a Fordnak, akik elmondása szerint nagyon korrekt módon kezelték az ügyet. Az autót újkori árán (beleértve az adókat és az extrákat) visszavásárolták, majd az olyan egyéb tételeket is megtérítették neki, mint például a fedélzeti kamera. Az eset áprilisban történt és mindössze nyolc hét leforgása alatt ismét egy vadonatúj Mustang Dark Horse-ban ülhetett, aminek a hibáját javították.

Később kiderült, hogy mi okozta a súlyos problémát, emiatt a Ford visszahívást rendelt el. Bizonyos modellekben nem rögzítették megfelelően a hidraulikus kuplung olajvezetékét, így az leeshet. A két munkahenger között futó cső miután megereszkedik, hozzáérhet a kipufogócsőhöz, ami egy Dark Horse alatt azért elég könnyen felforrósodik. Ha elég ideig simogatja a forró fém a hidraulikacsövet, akkor az kilyukad, a kuplung beesik, fékfolyadék a kipufogóra folyik és égni kezd. Ez nem sokkal később eléri az üzemanyag-vezetékeket, és az autó pillanatok alatt lángba borul.

A Ford küldött értesítést az érintett tulajoknak, levelükben úgy fogalmaznak hogy az érintett hidraulika cső rögzítése okozhat meghibásodást. Minden esetre az NHTSA-val (amerikai közlekedésbiztonsági hatóság) közösen vizsgálják a tűzesetet és a lehetséges okait. Arról egyelőre nem tudni, hogy hány autó érintett a visszahívásban, ezért azt javasolják, hogy ha kézi váltós Mustangja van valakinek a 2024-es modellévből, akkor vegye fel a kapcsolatot egy márkaszervizzel vagy kereskedéssel.

Forrás: Carscoops