2024.06.06. 08:02

  • Interjút adott a Nissan egy magas rangú tisztségviselője az ausztrál Drive magazinnak
  • Elmondta, hogy a vállalat leállítja az új belsőégésű motorok fejlesztésére irányuló projekteket
  • A régebbi motorokat egy darabig még életben tartják, de a végcél az elektromos átállás
  • Közben a Toyota, Mazda és Subaru közös motorfejlesztésbe kezdenek, mert ők még látják a műfajban a lehetőséget

Interjút adott az ausztrál Drive magazinnak a Nissan afrikai, közel-keleti, indiai, európai és óceániai régiókért felelős alelnöke, Francois Bailly. Elmondta, hogy a japán vállalat leállítja a belsőégésű motorok fejlesztésére irányuló programjait és befektetéseit. Számukra a jövőt az elektromos autózás jelenti, így készek átcsoportosítani minden jellegű erőforrásukat ennek a területnek a fejlesztésére.

10250028

Az átállás nem egyik napról a másikra zajlik és a jelenleg is futó belsőégésű motorokat egy darabig még dédelgetik a mérnökeik. A folyamat során komoly szerepet kap az e-Power hibrid rendszerben dolgozó, a különleges megoldásai miatt igen magas termikus hatásfokkal működő belsőégésű motorjuk. Ez a Nissan rendszerében nincs közvetlen kapcsolatban a hajtással, csupán generátorként dolgozik és áramot fejleszt az autó mozgatásáért felelős villanymotor/villanymotorok számára.

Nem csak ezt a motort tartják életben még egy darabig, hiszen a japán gyártó jelen van még olyan piacokon is (például Afrikában), ahol akár Euro2 szabályozásnak megfelelő autót is árulhatnak. Ez könnyű bevételforrás a Nissan számára, ám ennek ellenére szép lassan elengedik majd a belsőégésű motorokat és kizárólag elektromos autókat gyártanának majd. Ez egyelőre bátor kijelentésnek tűnik úgy, hogy széles palettájukon globálisan jelenleg hat elektromos autó van, ezek közül három Európában is kapható (Leaf, Ariya, Townstar EV).

Miközben a Nissan elektromos átállásról beszél és mellette a másik japán óriás a Honda is ezt fontolgatja, a Toyota, a Mazda és a Subaru éppen most kezdtek közös motorfejlesztésbe. Szerintük még bőven van létjogosultsága a belsőégésű motoroknak és a hamarosan érkező új motorcsaládjaikkal ezt be is bizonyítják majd.

Forrás: Motor1