Bemutatták az új Ladát és az elektromos Nivát

2024.06.09. 10:26

  • Bemutatták a Lada Granta utódját, az Iskrát
  • Az Iskra Renault alapokra épül, de rengeteg alkatrészt kellett újragyártani
  • A motorválasztéka a Vestából és a Grantából van összelegózva
  • A tisztán elektromos meghajtású Lada e-Nivát is bemutatták, de az csak tanulmányautó

Bemutatták a minőségéről híres Lada Granta utódját, az Iskrát Oroszországban. Az Iskra pedig nem más, mint egy Renault alapokra épített, mégis Dacia Loganre hasonlító, orosz alkatrészekkel teletűzdelt szedán. Ugyanis a háborús szankciók miatt a gyártónak közel 400 új alkatrészt kell gyártania a Renault CMF-B platformjára, hogy az sorozatgyártható legyen. Erre a Lada 23 milliárd rubelt (92 milliárd forint) költött és most jutottak el oda, hogy az első modelleket megépítsék (és bemutassák), amikkel megkezdődhet a tesztelés.

Két motorváltozattal tervezik gyártani az Iskrát, de mindkettő egy régebbi modellből származik. Az egyik a Granta 1,6 literes, 90 lóerős benzinmotorja, a másik pedig Vesta ugyanúgy 1,6 literes,  de 16 szelepes, 106 lóerős benzinmotorja. Az előbbihez csak ötsebességes maunális váltó választható, míg az utóbbihoz egy hatsebességes, vagy egy fokozatmentes automata.

LADA Iskra 1

Ha a tesztelések jól mennek, az Iskra már 2025 elején sorozatgyártásba kerül, amit valószínűleg csak hazai piacon értékesítenek.

1755c0a0229848ca8de28525fcfd38fa

Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy a a Nemzetközi Gazdasági Fórumon kiállítottak egy tanulmányautót, ami nem más, mint egy tisztán elektromos meghajtású Lada Niva.

letöltés (6).png

Az e-Niva elvileg nem kerül gyártásba, viszont a benne levő technológia a jövőben felhasználásra kerülhet, valamint az autó eleje a Lada Niva Travel faceliftje. Az e-Niva egy egy 82 lóerős villanyautó, amiben megmaradt a kapcsolható összkerékhajtás (ilyenkor 163 lóerős). Egy 34 kWh-ás lítium-ion akkumulátor van benne, amivel elvileg 175 kilométert lehet megtenni.