Megvan, mikor vehetik el a zöld rendszámot a plug-in hibridektől

2024.06.12. 11:16

  • Egy törvénytervezet szerint 2024 szeptemberétől nem kaphatna zöld rendszámot egy plug-in hibrid jármű sem
  • A jelenleg zöld rendszámos plug-in hibrideken pedig 2026 november végéig kell lecserélni a rendszámot
  • A jogszabálytervezet társadalmi egyeztetésre van bocsátva, de nagy valószínűséggel megszavazzák

Már egy ideje hallani arról, hogy a kormány elvenné a plug-in hibridektől (PHEV) a zöld rendszámot és a velük járó kedvezményeket. Erről nemrég született meg a jogszabálytervezet az Építési és Közlekedési Minisztériumnál. Ha ezt elfogadják, 2024 szeptemberében az új PHEV járművek már hagyományos rendszámmal kerülhetnek forgalomba.

A tervezet indoklása így szól:

A Kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv céljaival összhangban a zöld rendszámmal együtt járó kedvezményeket kizárólag a tisztán elektromos és nulla kibocsátású gépkocsik számára kívánja biztosítani.A külső töltésű és a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik 2024. szeptember 1-jétől már nem kaphatnak zöld rendszámtáblát az első belföldi forgalomba helyezéskor. A közlekedés további zöldítése érdekében a kevésbé környezetkímélő plug-in-hibrid járművekre eddig kiadott zöld rendszámtáblákat legkésőbb 2026. november 30-ig le kell cserélni.

A hatásvizsgálati lap szerint a tervezet nem változtatna érdemben az ország versenyképességén, de környezeti és természeti hatásai lennének. Ezt azzal támasztották alá, hogy ha kizárólag a legalacsonyabb környezetterheléssel rendelkező járműkör számára lenne biztosítva a zöld rendszám és a hozzá kötődő kedvezmények, az ösztönözné e járművek minél szélesebb körű elterjedését.

A hatásvizsgálatot Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár hagyta jóvá.

A témával még március elején foglalkoztunk alaposabban, akkor az ÉKM azzal indokolta a lehetséges kedvezmény megvonását, hogy azzal társadalmi elvárásnak tennének eleget. Viszont ha ténylegesen a társadalom többsége támogatja, akkor is van egy kisebbség, aki ezt a döntést ellenzi. Ilyen a szerkesztőségben is van, Balló Marci - plug-in tulajdonos - az álláspontját ebben a cikkben fejtette ki még korábban.

A mostani jogszabálytervezet arra a kérdésre is választ adott, hogy a PHEV-ek részlegesen, vagy teljeskörűen elvesztenék minden jelenlegi kedvezményüket. A válasz igen.

Mivel még csak tervezetről van szó, amit társadalmi egyeztetésre bocsátanak, nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ezt a közeljövőben ebben a formában el is fogadják, de a valószínűsége igen nagy. Akinek mégis észrevétele van, az június 17-ig elküldheti az ÉKM-nek.