Milliárdos bírságot szabtak ki egy kínai gyártóra, mert olasznak mondják autóikat

2024.06.21. 17:42

  • Hatmillió eurós, átszámítva 2,38 milliárd forintos bírságot szabott ki az olasz kormány a DR Automobiles-re.
  • A gazdasági versenyhivatal szerint megtévesztik a vásárlókat azzal, hogy kínai gyártók alkatrészeiből szerelnek össze autókat és olasz autóként hirdetik.
  • A DR Automobiles szerint mindent a szabályoknak megfelelően csinálnak.
  • Nem ez az első eset, hogy az olasz kormány beleáll egy autógyártóba.
  • Korábban a Fiat Topolino és az Alfa Romeo Milano miatt is bírságot akartak kiszabni a Stellantisra.

Az olasz kormány érzékeny a hamisan olasznak hangzó vagy tűnő termékekre, ennek újabb áldozata a kínai hátterű autógyártó, a DR Automobiles. Népszerű márka, hiszen elég olcsó modelleket kínálnak a vásárlóknak, viszont közel sem olasz. Az országban csupán összeszerelés zajlik, az alkatrészek és a fő komponensek a kínai Chery, BAIC, JAC vállalatoktól érkeznek. A helyi versenyhivatal szerint emiatt a DR Automobiles megtéveszti a vásárlókat.

Az olasz kormány hatmillió eurós, átszámítva 2,38 milliárd forintos bírságot szabott ki a kínai hátterű gyártóra, ami fellebbezett a döntés ellen. Szerintük minden hatályos jogszabályt betartanak, és úgy látják, nem tájékoztatták félre a vásárlóikat.

Hogy az olasz kormány mennyire érzékeny az ilyen jellegű termékekre, azt jól mutatják az autóipari óriás Stellantissal való konfliktusaik is. Először a Fiat Topolinóba álltak bele, amely a Citroën Ami átirata Fiat változatban. Az olasz hatóságok rengeteg, hajón érkezett Topolinót foglaltak le, mert azokon olasz zászló jelent meg, miközben nem Olaszországban készültek. A vitát az oldotta fel, hogy a gyártó leszedte a zászlókat.

A másik, talán még látványosabb konfliktus az volt, amikor az Alfa Romeo Milanót átneveztették a gyártóval, mivel az nem Olaszországban került gyártásba, hanem Lengyelországban. Ez az első olyan Alfa Romeo, mely nem a márka szülőhazájában épül, a gyártó szerint erre a költségcsökkentés miatt volt szükség. A konfliktust az oldotta fel, hogy a Stellantis átnevezte a Milanót Juniorra.

Forrás: BBC