Visszatér a Renault-hoz az örökre eltiltott Forma–1-es csapatfőnök

2024.06.21. 13:32

  • Megtörtént a hivatalos bejelentés: Flavio Briatore, a 2008-as Crashgate után örökre kitiltott csapatfőnök  Luca de Meo Renault CEO ügyvezető tanácsadója lesz az Alpine Forma–1-es csapatának ügyeit illetően.
  • Briatore Michael Schumacherrel és Fernando Alonsoval is világbajnoki címet nyert, mielőtt a karrierjét derékba törte a 2008-as botrány.
  • Bár végül a bíróság döntése nyomán törölték Briatore örökös eltiltását, de ezután sem látták szívesen a Forma–1 körül.

Az utóbbi hetekben szárnyra kapott a Forma–1-es paddockban a pletyka, miszerint visszatérhet a Renault kötelékébe Flavio Briatore, a 2008-as Crashgate után örökre kitiltott csapatfőnök. Nemrég a hivatalos bejelentés is megérkezett: a 74 éves olasz szakember Luca de Meo Renault CEO ügyvezető tanácsadója lesz az Alpine Forma–1-es csapatának ügyeit illetően.

GettyImages-1146381158


Briatore Michael Schumacherrel és Fernando Alonsóval is világbajnoki címet nyert, mielőtt a karrierjét derékba törte a 2008-as botrány. Briatore ekkor a Renault csapatfőnökeként a Szingapúri Nagydíjon arra utasította Nelson Piquet Jr.-t, hogy a verseny egy adott szakaszában, a pálya egy előre kiválasztott pontján szándékosan ütközzön a falnak, hogy az így előidézett biztonsági autós fázissal helyzetbe hozza csapattársát, Fernando Alonsót.

Az ügyre csak egy évvel később, 2009-ben derült fény, mikor a csapattól kitessékelt Piquet kiteregette a szennyest. Az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) azonnal vizsgálatot indított, végül pedig örökre kitiltotta Flavio Briatorét minden FIA által ellenőrzött eseményről, a Forma–1-et is beleértve.

Az olasz azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és a bíróságon megtámadta az FIA döntését. Végül törölték az örökös eltiltását, de ezután sem látták szívesen a Forma–1 körül.