A német villanyautósok negyede bánja, hogy váltott

2024.06.28. 09:22

  • Egy felmérés szerint a német villanyautósok negyede belső égésű motoros autót venne legközelebb.
  • Ez a szám globális szinten nem számít soknak, az amerikai villanyautósok 46, míg az ausztrálok 49 százaléka van hasonló véleményen.
  • Az emberek legnagyobb problémája továbbra is a magas ár.

A McKinsey tanácsadó vállalat egy felmérést végzett világszerte, amelyben villanyautó tulajdonosokat kérdeztek arról, hogy megbánták-e, hogy alternatív hajtású autóra váltottak, illetve, hogy vennének-e ismét belső égésű motoros autót.

A Volkswagen által világmegváltónak hitt, de kétes sikereket elérő ID.3-as. Fotó: Petrány Máté/Totalcar
A Volkswagen által világmegváltónak hitt, de kétes sikereket elérő ID.3-as. Fotó: Petrány Máté/Totalcar

 

 A német válaszadók 25 százaléka az mondta, hogy inkább visszaülne egy hagyományos autóba, azonban ez a szám még nem számít soknak az amerikai megkérdezettek 46 százalékos, illetve az ausztrál megkérdezettek 49 százalékos visszaváltási hajlandóságához képest. A három legfontosabb ok a magas ár és üzemeltetési költség, az otthoni töltés lehetőségének hiánya, illetve a hatótávpara volt.

Egy másik, nem csak villanyautó tulajdonosokat vizsgáló felmérésben azt is vizsgálták, hogy mekkora hatótávot várnak el a vásárlók egy újonnan vásárolt elektromos autótól.  Az új villanyautóktól elvárt hatótáv átlagosan 469 kilométer, amelyet jelenleg nem sok piacon lévő villanyautó tud gond nélkül teljesíteni. Az előző évben ez a szám 435 kilométer volt. Érdekes adalék, hogy a német autósok átlagosan mindössze 35 kilométert vezetnek naponta.

Felmérték azt is, hogy az emberek több, mint 70 százaléka tervezi elektromos vagy hibrid meghajtású autó vásárlását, illetve, hogy a megkérdezettek 21 százaléka soha nem venne elektromos autót. A legnagyobb szkepticizmus azokban az emberekben van, akik még sohasem vezettek elektromos autót.

Forrás: Autobild.de