Verstappen kiejtette Norrist, Russell nevető harmadikként húzta be az Osztrák Nagydíjat

2024.06.30. 16:51

Lezajlott az idei Forma-1-es világbajnokság 11. fordulója, az Osztrák Nagydíj. A spielbergi pályán zajló küzdelemben sokáig a Red Bullos Max Verstappen, majd kis ideig a McLarenes Lando Norris látszott győztesnek, ám végül egy baleset után a Mercedeses George Russellt intette le első helyen a kockás zászló.

George Russell, a Mercedes brit pilótája az Osztrák Nagydíj sprintkvalifikációján. - Fotó: Getty Images
George Russell, a Mercedes brit pilótája az Osztrák Nagydíj sprintkvalifikációján. - Fotó: Getty Images

Sokáig az elmúlt évek egyik legunalmasabb futamának tűnt az osztrák nagydíj, egészen addig, amíg az 52. körben Max Verstappent a boxba nem hívták, hogy lecserélje elhasznált kemény keverékű gumijait. A boxkiállásra a Verstappen mögött több, mint 6 másodperces lemaradással autózó Norris csapata is reagált, így a két versenyző egymás után ért a boxutcába. Ekkor a Red Bulltól szokatlan módon valamilyen hiba következtében csak lassan tudták leszedni Verstappen autójáról a bal hátsó kereket, így majdnem minden időelőnyét elbukta a holland versenyző.

Ezután heves harc kezdődött. A mezőny két legagresszívabb pilótája tizenkét körön át gyötörte egymást, mígnem a 64. körben Verstappen hibája miatt a Red Bull és a McLaren hátsó kerekei összeértek a Red Bull Ring hármas kanyarjába menet. Az ütközés következtében mindkét autó defektet kapott és a boxutcába kényszerült. A defektes autókról a boxba igyekezvén elkezdett leválni a futófelület, törmeléket hagyva a pálya majdnem teljes hosszában. 

Az ütközés után Verstappen autója egy egyszerű kerékcsere után már mehetett is tovább, ám Norris McLarenjét nem sikerült olyan állapotba hozni, amivel a versenyt befejezhette volna, így kiesett.

A balesetben sérült autók mögött 15 másodperccel lemaradó George Russell számára nagy lehetőséget jelentett a két élen autózó lassulása, így átvette a vezetést. A mögötte akkor még három másodperccel lemaradó McLarenes Oscar Piastri bár komoly tempót autózott, a hátralévő 5 körben nem tudta utolérni Russelt. A dobogóra végül Russell, Piastri és a Ferraris Carlos Sainz állhatott. Max Verstappen annak ellenére, hogy balesetét 10 másodperccel büntetéssel honorálták a versenybírók és a boxba is ki kellett mennie, az ötödik helyen végzett.