A Tesla nyomába ered a Toyota

2024.07.01. 14:01

  • Hasonlóan a többi nemzetközi autógyártóhoz a Toyota piaci részesedése is látványosan zsugorodott az elmúlt időszakban Kínában. 
  • A cég most offenzívára készül. 
  • Kopogtat a Bozhi 3X. 
DSC1473

A Toyota azt tervezi, hogy 2025-ben dobja piacra Kínában első olyan elektromos autóját, amelybe a Tesla Full Self-Driving technológiájához hasonló autonóm vezetési rendszert építenek – adta hírül a Reuters. A hír forrása a japán autógyártó egyik kínai közös vállalkozása, amelyben a Guangzhou Automobile Group (GAC) a partnere.

Kínai offenzíva

A közös cég azt a feladatot kapta a japánoktól, hogy szerezze vissza a Toyota piaci részesedését Kínában, amely 2024 első harmadában több mint ötödével csökkent 2023 azonos időszakához képest. Ehhez utol kell érnie a kínai konkurenciát az akkumulátortechnológiában és az okosautók tudásának terén. A GAC Toyota bejelentése szerint Bozhi 3X néven fogják kínálni a kínai autósoknak az új SUV-t.

Ebben olyan vezetéstámogató rendszer lesz, amely a parkoláshoz, illet az autópályákon és a sűrű városi forgalomban is hathatós segítője lesz az autó vezetőjének. A közös cég vezetősége úgy véli, hogy ezzel a Toyota lehet a legkifinomultabb okosautó-technológiát nyújtó autógyártó a kínai piacon a külföldi cégek közül. A GAC Toyota a rendszer fejlesztésében a Momenta Global startuppal működik együtt, azzal a céggel, amely olyan autógyártókkal is összeállt az autonóm vezetés fejlesztésében, mint a Mercedes-Benz. A másik partner a Huawei, amely szintén jövőre akar bemutatni egy szedánt saját fedélzeti operációs rendszerével. A Toyota azt is bejelentette, hogy 2026–2027-ben előáll vas-foszfát-lítium akkumulátorával, amelynek köszönhetően bZ4X villanyautóját 40 százalékkal olcsóbban gyárthatja a jelenleginél.