Gyárnyitás BYD-módra: több mint 3 millió forintos kedvezmény az egyik modellre a thai piacon

2024.07.04. 10:36

  • A BYD Thaiföldön nyit gyárat, amelyben éves szinten 150 ezer autó készülhet. 
  • A gyárnyitás alkalmából a kínai autógyártó forintban 3,4 milliós kedvezményt ad az Atto 3-ra. 
  • A thai piacon kapósak a villanyautók és a BYD-modellek. 
DSC6677

A BYD azzal teszi emlékezetessé Thaiföldön új gyárának megnyitását, hogy jelentős árengedménnyel kínálja az ott készülő autókat. Az üzem tengerparti Rayong tartományban épült, a beruházási költség 486 millió dollár (178 milliárd forint) volt. Az üzem végleges gyártási kapacitása 150 ezer autó lesz, egyelőre havonta ezer elektromos autót állítanak elő.

Az árengedmény az Atto 3 elektromos SUV esetén elérheti a 340 ezer bahtot, ami 3,4 millió forintos kedvezményt jelent a Magyarországon 14 millió forinttól megvásárolható autónál.  Thaiföldön az elmúlt időszakban éles árversenyt vívtak a villanyautó-gyártók a vevőkért, miután a gazdaság lassulása miatt lehervadt az új autók iránti kereslet és emelkedtek a hitelköltségek.

Thaiföldön szeretik a villanyautókat

A BYD-gyár 150 ezres kapacitásást nem csupán a helyi igényekre tervezték, az üzem termelésének nagyja Délkelet-Ázsia és Európa autópiacaira juthat. Az új bázis megnyitása szinte napra egybeesik a kínai villanyautókat támadó európai büntetővám bevezetésével. Szakértők szerint ez egyelőre nem okoz túl nagy kárt a cégeknek, mert exportjuknak csak tíz százaléka kerül Európába. A Kínában kialakult kapacitásfelesleget főként a szomszédos országokba, elsősorban Délkelet-Ázsiába irányuló kivitellel próbálják lekötni. Thaiföldre például vámmentesen vihetik be a portékát.

A bangkoki kormány védővámok helyett inkább a betelepülni kívánó cégek erőteljes támogatásával akarja háttérbe szorítani az autóimportot. Ennek eredményeként a BYD üzemén kívül a Great Wall Motor, a SAIC, a Foxconn, a Changean és a GAC AION épített vagy épít gyártóbázisokat. Az összes új gyártási kapacitás megközelítheti az évi félmillió autót.A thai autósok nyitottak a változásra: január és május között majdnem egyharmadával nőtt a teljesen elektromos meghajtású autók értékesítése Thaiföldön. Ezzel az új autók közel negyede volt villanyautó, amelyek 40 százaléka BYD-gyártmány. (Via Nikkei Asia