Akkora a hőség az USA-ban, hogy a mentőhelikopterek nem tudnak felszállni

2024.07.12. 06:03

  • A globális felmelegedés következtében eddig nem látott problémával szembesülnek a mentőhelikopterek az USA egyes régióiban.
  • A hatalmas forróság veszélyessé teszi az alacsonyan repülést, és a műszereket is tönkreteheti.
  • Két nemzeti parkban már külön felhívják a látogatók figyelmét, hogy vészhelyzet esetén nem biztos, hogy a légimentők képesek lesznek a segítségükre sietni.

A globális felmelegedés következtében egyre forróbbak a nyarak, ez pedig olyan területeken is komoly problémákat okoz, ahol nem is gondolnánk. Az Egyesült Államok egyes térségeiben például helikopteres mentőakciók hiúsultak meg az extrém hőmérséklet miatt. A Joshua Tree Nemzeti Parkban és a Death Valley Nemzeti Parkban már külön felhívják a látogatók figyelmét, hogy vészhelyzet esetén nem biztos, hogy a légimentők képesek lesznek a segítségükre sietni.



Az extrém forróság több szempontból is megnehezíti a helikopterek üzemeltetését. A fő probléma, hogy a hőmérséklet emelkedésével csökken a levegő sűrűsége, így a helikopterek rotorlapátjai kevesebb felhajtóerőt termelnek. Mindez ahhoz vezet, hogy a pilóták számára kifejezetten veszélyessé válik alacsony magasságban repülni. További probléma, hogy az extrém forróság olyat létfontosságú berendezéseket is tönkretehet, mint a rádió vagy a navigációs rendszer.

A globális felmelegedés hatását jól mutatja, hogy Douglas Evans, 27 év tapasztalattal rendelkező helikopterpilóta szerint idén fordult elsőként elő vele, hogy a magas hőmérséklet miatt nem tudott felszállni. Korábban sosem tapasztalt ilyen nehézségeket.

A forróság a technika mellett az embereket is megterheli. A mentőhelikoptereket a szabad ég alatt, egy betonos felszállópályán tárolják, hogy vészhelyzet esetén azonnal el tudjanak indulni. Csakhogy az órákig a napon álló jármű belseje extrém módon felforrósodik, ami szinte elviselhetetlen a vastag tűzálló ruhában, amit a helikopter személyzetének viselnie kell.

Forrás: jalopnik.hu