A MÁV arra kér mindenkit, hogy ha nem fontos, ne vonatozzunk

2024.07.13. 09:14

  • A MÁV közleményben kér mindenkit, hogy mellőzük a vonatok használatát, mert a nagy forróság kicsinálja a vasutat.
  • A vonatok egy részén nincs klíma, csak légjavító-berendezés, ami 35 fok felett hasztalan.
  • A hő a vágányokban és a felsővezetékekben is kárt tehet.

Szokatlan, ámbár érthető, ha a MÁV egy olyan közleményt ad ki, ami lényegében arról szól, hogy mellőzük a vonatozást. A rosszakaratúak rávágnák erre, hogy ezt a közleményt mindennap kiadhatnánk, de most az az oka, hogy túl meleg van.

A MÁV a közelményében úgy fogalmaz, hogy „a huzamos idejű magas hőhatás nem kíméli a többnyire túlkoros vasúti járműveket és berendezéseket sem, amelyek ilyenkor könnyebben és gyakrabban meghibásodhatnak.” A vasúttársaság mindezeken felül arra kéri utasait, különösen azokat, akik a hőségre érzékenyek, egészségügyileg veszélyeztetett csoportba tartoznak, hogy

az állami hőségriasztás ideje alatt csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, ha pedig így tesznek, feltétlenül tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, a bevezetett korlátozásokról.

Megjegyzik, hogy a vonatoknál folyamatosan figyelik és karbantartják a klímát - már amelyiken van. Ugyanis járműparkuk része még nem klímával, hanem ún. légjavító-berendezéssel vannak felszerelve, ezek azonban a 35 fokos, vagy azt meghaladó hőséggel már nem bírnak.

A hő miatt viszont a vágányok deformálódhatnak: a magas sínhőmérséklet – 50-60 Celsius-fok között – a pálya egyes szerkezeti elemeiben a forgalombiztonságot veszélyeztető, maradandó alakváltozásokat okozhat, ugyanis a hőtágulás hatására a vágányokban káros anyagfeszültség keletkezik az időszakos karbantartások mellett is. Zárásul pedig jelezték, hogy a felsővezeték is megnyúlhat a nagy meleg hatására, ami miatt a felsővezetékszakadás, áramszedőtörés, -sérülés kockázata megnő.

Ennyi probléma felsorolása után nem csoda, ha a MÁV arra kér minket, hogy inkább ne vonatozzunk. Viszont alternatívát is ajánl a társaság. Akik számára a helyközi buszszolgáltatás párhuzamos megoldást kínál, azok használják ki a vármegye- és országbérletek előnyeit: ezekkel a díjtermékkel már a Volánbusz helyközi járatain is korlátlanul utazhatnak, az érintett buszaink 84 százalékán pedig klímaberendezés működik.