Felborult az autópiac – Európa fékez, a világ elhúz

2024.07.15. 06:13

  • Júniusban több mint 10 százalékkal bővült tisztán elektromos és konnektoros hibridek piaca a világon. 
  • Jelentősek azonban az eltérések a különböző térségek, országok között. A növekedés elsősorban a kínai piacnak, azon belül a BYD-nak köszönhető. 
BYD Seal 06 DM-i 001

 Teljesen elektromos és konnektorból tölthető elektromos autóból 13 százalékkal több kelt el a világon az elmúlt hónapban, mint 2023 júniusában – idézte a  Rho Motion piackutató becslését a Reuters. A bővülés élén szokás szerint Kína járt, amely az eladott mennyiség 60 százalékát hozta. Az ázsiai országban tovább bővült az ilyen meghajtású autók száma, az autógyártók közül a BYD teljesítménye járult hozzá a legjobban a jó eredményhez.

A Szegeden építkező autógyártó alaposan kivette a részüket abból, hogy a kínai újautó-piacon nőtt a konnektorból tölthető hibridmeghajtású autók részesedése 2024 első felében. Összesen 1,4 millió konnektorból tölthető hibrid autót adtak el a világon az autógyártók az elmúlt hónapban. Ezen belül 860 ezret Kínában, ahol az elmúlt év júniusához képest 25 százalékkal ugrott meg ezeknek az autóknak az értékesítése.

Eközben Európában hét százalékkal, 300 ezerre csökkentek az eladások. A visszaesés főként az észak-európai országokban és Írországban jelentkezett. Ugyanakkor Olaszországban 34 százalékkal hízott a piac. Az Egyesült Államokban és Kanadában hat százalékkal, 140 ezerre ment fel a konnektoros autók értékesítése. Brazíliában több mint háromszor több ilyen autó talált gazdára, mint egy évvel ezelőtt.

Az Egyesült Államokban és Kanadában hat százalékkal, 140 ezerre ment fel a konnektoros autók értékesítése. Brazíliában több mint háromszor több ilyen autó talált gazdára, mint egy évvel ezelőtt. „Nem látunk kiugró növekedést 2024-ben az új autók piacán ebben a szegmensben, amiben sokan reménykedtek és látványos regionális különbségek mutatkoznak az elektromos és a konnektorból tölthető elektromos autók eladásaiban” – mondta Charles Lester, a Rho Motion szakértője.