15 év állás után indítottak be egy Ford GT-t

2024.07.16. 12:25

  • Találtak egy elhagyatott és 15 éve be nem indított Ford GT-t.
  • Az autót elkezdték kivakarni a koszból, közben sikerült beindítani.
  • Kicsit egyenetlenül jár és gyenge, de ez nem meglepő az öreg olajak, tömítések és benzin miatt.
  • Bár a saját erejéből állt ki a garázsból, tréler vitte a műhelyig, ahol felújítják.

Mindig izgalmas amikor találnak egy sok éve elhagyatott autót valahol egy garázs vagy egy pajta mélyén. Még izgalmasabb a helyzet, ha egy ritka, különleges autóról van szó. Mondjuk egy olyanról, mint az első generációs Ford GT, melyből alig 4038 darab készült. Ilyen autóba futott bele egy amerikai youtube csatorna, a VINwiki és nem csak kivakarták a koszból, de megpróbálták beindítani.

Az autó egy garázs mélyén állt vastag por alatt. Körülötte üres flakonok, elkopott, elhasznált garázskellékek és szerszámok, tehát látszólag nem most hagyták ott. A belsejében vastag penész burjánzott az üléseken, a műszerfalon és szinte minden kárpit elemen. A nedvesség valószínűleg nem kímélte, a két férfi is csak védőruhában közelítette meg az autót. Beültek és elkezdték átnézni, majd tettek bele egy új akkumulátort. Az esélytelenek nyugalmával fordították el a kulcsot, de az önindító hevesen tekert és 15 év után váratlanul életre kelt a V8-as sportautó.

Az olaj és az üzemanyag is nagyon öreg, a gyertyákat pedig valószínűleg még a gyárban tekerték a helyükre, ezért nem csoda ha kicsit kopog, vagy egyenetlen az alapjárata. Mindezek ellenére mégis csoda, hogy beindult és miután elpakolták előle a szemetet, a saját lábán hagyta el a garázst. Persze a kerekek kissé laposak, a 6 sebességes kézi váltónak pedig kijár egy olajcsere. Unottan döcög, de tartja az alapjáratot az 5,4 literes, kompresszoros V8-as motor. Valószínűleg hiányzik belőle az az 550 lóerő és 678 Nm nyomaték, amit egykoron tudott, talán a 3,8 másodperces 0-100 sincs meg jelenleg, de remek felújítási alap lehet.

Ennyi állás után nem várhatták el tőle, hogy önállóan felhúzza magát a trélerre, nem is ment neki, de megmentették. Elvitték egy műhelybe, ahol az autót kívül-belül kipucolják majd, felfrissítik a motor összes kopó alkatrészét, ami ezt igényli és lényegében visszahozzák az életbe. Eleve nem készült sok, vigyázni kell minden egyes Ford GT-re, mert különleges autó, meg kell őrözni az utókornak.

Forrás: Motor1