Gyárat épít Európában a kínai SAIC, Magyarország is esélyes a helyszínválasztáson

2024.07.16. 05:50

  • Gyárat épít Európában a kínai SAIC Motors.
  • Ezzel kerülné meg az US-s védővámokat, amelyekből nekik egyébként a legmagasabb százalékot kell fizetniük.
  • Egyelőre zajlanak a tárgyalások, Spanyolország, Csehország és Magyarország között vacillál a SAIC.
  • Az új üzemben készülhetnek majd az elektromos MG 4 és MG 5 modellek, illetve ha addig megjelenik akkor az új MG S5 SUV is.
  • Döntés szeptember 30-án születik, a gyártást pedig 2027 második felében szeretnék beindítani.

Gyárat épít Európában a kínai SAIC Motors és jelenleg a Spanyol ipari minisztériummal tárgyal a lehetséges helyszínválasztás kapcsán. Emellett szóba került még Csehország és Magyarország, ahol alacsonyabbak a munkaerő költségek. Döntés egyelőre még nem született, a jelentések szerint szeptember 30-án jelenti majd be a kínai vállalat, hogy hol építi európai gyárát. A tervek szerint az új üzemben 2027 második felében indulhat el a termelés.

A gyárépítés közvetlen indoka valószínűleg az Unió által kivetett védővám lehet, amellyel a kínai márkák előretörését szerették volna lelassítani. Annak fényében szabták meg az ideiglenes vám mértékét, hogy melyik gyártó mennyire volt együttműködő, ennek fényében a SAIC-ra 37,6 százalékot vetettek ki. Ez elég magas, mert bár együttműködtek, az EU szerint néhány elengedhetetlen dokumentumot mégsem adtak le.

Azzal, hogy a SAIC gyárat épít Európában, kihúzza magát a védővám alól. Esélyes, hogy olyan modelleket fog itt gyártani, amiket eleve erre a piacra szánnak. Itt főleg az MG modellekről lehet szó, amelyek ugyan egy 100 éves angol márka logója alatt futnak, valójában kínai termékek. Jelentések szerint, ha elkészül az új üzem, az MG 5 elektromos kombit és MG 4 elektromos kompaktot gyártják majd itt. Utóbbi egyébként az EU hatodik legnépszerűbb elektromos autója, viszont a védővám híján alacsonyabban tudják majd tartani az árát, így még népszerűbb lehet majd. Emellett arról is érkeztek már hírek, hogy a ha addig megérkezik az MG S5 SUV, akkor azt is az új üzemben gyárthatják majd.

Forrás: Car News China