Kamu kipufogók: az Audinál végre rájöttek, hogy hülyeség

2024.07.17. 16:44

Röviden:

  • A felhasználók nem szeretik a kamu kipufogóvégeket.
  • Az Audi rájött erre, javítanák a hibát: ezentúl igazi kipufogók láthatunk majd az Audikon.
  • Mindezt az új A5 és S5 kapcsán említették, az még nem derült ki, hogy más modelleknél is visszatérnek-e az igazi kipufogóvégek.

Az utóbbi években csúnyán elszaporodtak a látványos, a lökhárító formáját követő, integrált kipufogóvégek az autók hátulján. Ez a trend önmagában még nem lenne rossz, a baj az, hogy ezek a legtöbb esetben nem igaziak: a valódi kipufogóvég sokszor egy apró cső, amit teljesen máshol vezetnek ki.

A sokszor műanyagból készült, kipufogóvégre hasonlító dekorbetétek ráadásul olyan, valójában egyáltalán nem sportos autókon is megjelentek, amiken nem tűnnek indokoltnak. A gyártókat évek kritizálják a kamu kipufogóvégek miatt: az emberek szükségtelen, béna átverésnek tartják ezeket.

Úgy tűnik, hogy az Audi hallgat a felhasználókra: úgy döntöttek, hogy leszámolnak a kamu kipufogókkal. A német gyártó szóvivője az Auto Expressnek adott interjúban beszélt erről az A4 helyére érkező, új Audi A5 és S5 kapcsán.

Elmondta, hogy új modellek sportos változataira a felhasználók visszajelzései és igényei alapján igazi kipufogóvégeket szerelnek. Ez azt jelenti ezeknél a modelleknél, hogy ami kilátszik a lökhárító alól és kipufogónak tűnik, az tényleg az is lesz, nem csupán egy látványos, de funkció nélküli, kamu dekoráció.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a többi, még belső égésű motorral szerelt autónál is követik-e majd ezt a példát. Az Audinak egyébként már nincs sok ideje zsonglőrködni a kamu és igazi kipufogóvégekkel: a terveik szerint 2033-ra az egész modellpalettájuk elektromos lesz.

Forrás: Audi, Auto Express, Motor1