Megvan az ok: ezért tört össze Goodwoodban a Lotus 2,3 millió dolláros szörnyetege

2024.07.17. 15:41

  • Az idei Goodwood fesztiválon összetört a Lotus 2000 lóerős, 2,3 millió dolláros hipersportautója, az Evija X.
  • A gyártó vizsgálatot indított, és nemrég nyilvánosságra hozta a baleset okait.
  • Bár a kezdeti pletykák még műszaki hibáról szóltak, a hivatalos magyarázat szerint a pilóta hibázott.

Az idei Goodwood fesztivál egyik legkínosabb pillanata volt, amikor a Lotus majdnem 2000 lóerős szörnyetege, az Evija X tíz méterrel a rajtvonal után a szalmabálák között kötött ki. A furcsa baleset okairól azonnal megindultak a találgatások, sokan pedig műszaki hibát sejtettek a háttérben.

Az eset körülményeit azóta kivizsgálták a Lotus szakemberei. A magyarázat amellett, hogy nem teszi kevésbé kínossá az esetet, rávilágít a több ezer lóerős hipersportautók jelentette kihívásokra.

 A Lotus hivatalos indoklása szerint az Evija X sofőrje a rajt előtt kikapcsolta az autó kipörgésgátlóját, hogy a pálya első métereit egy látványos gumiégetéssel tegye meg. Mikor a pilóta a rajtot követően a gázba taposott, az Evija X 1704 Nm-es nyomatéka és 1972 lóereje azonnal rászabadult az aszfaltra. Az első kerekek 241, a hátsók pedig 273 km/h-s sebességgel pörögtek, hatalmas füstfelhőt hagyva az autó mögött. Amíg a kipörgő kerekek miatt mindkét oldalon minimális volt a tapadás, az autó egyensúlyban maradt. A baj akkor következett, mikor a baloldali gumik hirtelen betapadtak, és jobbra rántották az autót. Érzékelve, hogy baj van, a pilóta elemelte a gázt, de hiába: az Evija X a falban kötött ki.

Bár a Lotus nem hozta nyilvánosságra a volán mögött ülő pilóta nevét, biztosak lehetünk benne, hogy nem egy amatőrre bízták az Evija X-et. Szerencsére a sofőr sértetlenül megúszta az esetet, az autóban pedig csak „minimális kár" keletkezett.