Ősrégi modelljét frissítette a Kia (lesz elektromos is)

2024.07.18. 08:01

Röviden:

  • Frissítették a platós Kia Bongo kisteherautót.
  • A jelenlegi modell már 2005 óta piacon van, és úgy néz ki, marad még egy darabig.
  • Lesz 2,5 literes, LPG-s és tisztán elektromos változat is.
  • A méretek nem változtak, a külső és a belső viszont modernebb lett.
  • Az újdonság 2025-ben érkezik, az eddigi információk alapján csak Dél-Koreában lehet majd megvenni.

A Bongo típusjelzés felénk nem cseng ismerősen, pedig egy olyan Kia kisteherautót takar, amiből Magyarországon is akad bőven. Jelenleg az errefelé változattól függően K2500-nak, K2700-nak vagy K2900-nak hívott, platós kisteherautó negyedik generációja fut, amit 2005-ben mutattak be, és a világ egyes részein még mindig árulják.

Úgy tűnik, hogy a Kia hisz a típusban, hiszen annak ellenére, hogy közel húszéves, most kapott egy újabb frissítést. A leglátványosabb változás, hogy a faceliftes Bongo eleje immár jobban hasonlít a ma kapható többi Kiáéra. Eközben azért a fülke formáján látszik, hogy egy korábbi modellről van szó.

A plató mérete változatlan maradt: a szimplakabinos változat esetén a hossza 2,86 méter, a szélessége 1,63 méter. A motortérben egy 2,5 literes motort találunk, ami LPG-vel üzemel. Ha a motorhoz automata váltó kapcsolódik, akkor 157 lóerőt és 294 Nm-t tud, míg kézi váltós kivitelhez 136 lóerős teljesítmény és 255 Nm-es csúcsnyomaték jár. Hátsókerekes és összkerekes változat is lesz.

Bár egy igen régi modellről van szó, a Kia időszerűnek látta, hogy elkészítse a Bongo tisztán elektromos változatát is. A Bongo EV maximális teljesítménye 181 lóerő, csúcsnyomatéka 395 Nm, az akkumulátora 58,8 kWh-s. Meglepő, de utóbbi mindössze 211 kilométeres hatótávhoz elég, azonban jó hír, hogy az elektromos Bongo akár 100 kilowattal is tölthető.

A kívülről rendkívül egyszerű, funkcionális kisteherautó belseje váratlanul modern és gusztusos lett egy haszonjárműhöz képest. A magasabban felszerelt változatok a hatalmas kijelzővel és a szellőztetett ülésekkel személyautónak tűnnek. A Kia fejlesztette a vezetéstámogató rendszereket és a biztonsági extrákat: elérhető vészfékasszisztens, sávelhagyás-figyelmeztető, sőt, minden modellben széria a tűzoltókészülék.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a legutóbb 2014-ben modernizált Kia Bongót csak Dél-Koreában forgalmazzák majd. A 2025-től elérhető, frissített kisteherautó egyik ütőkártyája az ára: az alapmodellért mindössze 14700 dollárt, azaz kevesebb, mint 5,3 millió forintot kérnek. A tisztán elektromos változat drágább: a Bongo EV-ért 31700 dollárt, vagyis 11,3 millió forintnak megfelelő összeget kell fizetni.

Forrás: Kia