Világszerte problémákat okoz egy informatikai hiba, a Budapest Airport is érintett!

2024.07.19. 11:42

  • Globálisan problémát okoz egy informatikai probléma több szektorban is.
  • A légitársaságok többsége nem is tud repülőket indítani, de a repterek rendszere is akadozik. A Budapest Airport is érintett.
  • A közlekedés mellett a bankok is érzékelik a problémát.

Cikkünket folyamatosan frissítjük !

Világszintű informatikai probléma lépett fel, amely a bankokat, különböző médiumok hálózatait és a repterek és vasúttársaságok információs rendszereit is érinti. Elvileg a probléma hátterében a CrowdStrike nevű kiberbiztonsági cég hibás frissítése állhat.

Az Index gyűjtése szerint a leállás rengeteg légitársaságot is érint. A Wizz Airnél a weboldaluk, mobilalkalmazásuk, foglalási rendszerük, utasfelvételük és ügyfélszolgálati központjuk sem működik. A Ryanair és Transavia is műszaki problémákkal küszködik. De ez csak pár példa, több ázsiai, amerikai és ausztráliai reptér és légitársaság is leállt vagy akadozik szolgáltatásuk.

A probléma a Budapest Airportot is érinti:

Globális informatikai hiba miatt több légitársaság utasfelvételre használt rendszere leállt, ezért járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A probléma a Eurowings, a Ryanair, a Turkish Airlines és a Wizz Air járatait érinti. Több légitársaság megkezdte az utasfelvétel manuális elvégzését. A Budapest Airport a földi kiszolgáló vállalatoktól kapott információk alapján hangosbemondás útján tájékoztatja az utasokat, a helyszínen várakozóknak vizet biztosít. A Budapest Airport arra kéri az induló utasokat, hogy amennyiben rendelkeznek vonalkóddal vagy QR-kóddal ellátott beszállókártyával, illetve elvégezték a poggyászfeladást vagy csak kézipoggyásszal utaznak, közvetlenül a 2A Terminálra lépjenek be és fáradjanak az utasbiztonsági ellenőrzéséhez. A további torlódások elkerülése érdekében kérjük, kísérő nélkül lépjenek be a terminálépületbe.

- írták közleményükben.

Az Egyesült Királyságban a vasutat is érinti a probléma:  A Southern, a Thameslink, a Gatwick Express és a Great Northern – a Govia Thameslink Railway mind a négy márkája – közölte, hogy problémákat tapasztalnak.

A probléma az Allianz Hungaria Zrt.-t is elérte, így nem működik a biztosításkötés, a telefonos ügyfélszolgálatok és az információs rendszerük sem.

Az Index információi szerint a pécsi Harman autóipari gyárban reggel 7 óra óta nem működnek a rendszerek és állnak a sorok, a termelés teljesen leállt, és már kiszállítani sem tudják a késztermékeket. A Continental-gyárban hasonló a helyzet, ott 6:30 óta nem megy a termelés.