2024.07.19. 15:43

  • Szerbiában nyitnák meg Európa legnagyobb lítium bányáját, erről Aleksandar Vucic, az ország miniszterelnöke beszélt egy német lapnak.
  • Elmondta, hogy az EU-nak szüksége van a lítiumra, ők pedig szeretnék megerősíteni kapcsolataikat az Unióval.
  • Szerbia felfrissíti szerződéseit a Rio Tinto nevű bányászvállalattal és évi 58 000 tonna lítiumot termelnének ki.
  • Ez a mennyiség 1,1 millió autó akkumulátort jelent évente, ami a teljes európai termelés 17 százaléka.

Úgy néz ki hamarosan a Mercedes, Volkswagen és Stellantis számára is új lehetőség nyílik elektromos autó akkumulátor beszerzésre. Szerbia miniszterelnöke, Aleksandar Vuicic nemrég interjút adott egy német lapnak, amelyben elmondta, hogy az EU-nak szüksége van lítiumra és amúgy is szeretnék megerősíteni kapcsolataikat vele. Emiatt Szerbia azt tervezi, hogy megnyitják Európa legnagyobb lítium bányáját és az akkumulátorgyártáshoz szükséges egyéb létesítményeket is felállítanak.

Az ügy kapcsán Olaf Scholz, német kancellár hamarosan Szerbiába utazik, hogy tárgyaljon az elnökkel. A folyamat kezdeteként Vucic felfrissítené az ország szerződéseit a Rio Tinto nevű bányászvállalattal, hogy kezdjék meg a legnagyobb európai lítium kitermelő hely kialakítását. A becsléseik szerint évi 58 000 tonnát tudnának bányászni az alkáli fémből, ami 1,1 millió elektromos autóba való akkumulátor megépítéséhez lenne elég. Ez a jelenlegi európai gyártás nagyjából 17 százalékát jelenti.

A kitermelés mellett több olyan beruházást is elindítanának, ami kifejezetten az akkumulátorgyártást segíti elő. Erre azért van szükség, mert később a termelés mértékét is meghatározhatja, ha nincs elég erőforrás a feldolgozáshoz. Szerbia miniszterelnöke szerint fontos, hogy az EU is képes legyen ellátni magát elektromos autóba való akkumulátorokkal és ne legyen kiszolgáltatott Kína felé.

Forrás: Reuters