A háború ellenére az ukrán vonatok jóval pontosabbak, mint a magyarok

2024.07.20. 16:12

Röviden:

  • Az Ukrainian Railways statisztikái alapján az ukrán vonatok 92 százaléka közlekedett pontosan az elmúlt 6 hónapban.
  • A MÁV statisztikái alapján magyarországi vonatok jóval kevésbé pontosak.
  • Legrosszabbul a MÁV feláras országos járatai teljesítettek, legjobban az elővárosi járatok.

Érdekes adatokat tartalmazó közleményt osztott meg az X-en az Ukrainian Railways vagyis Ukrzaliznytsia. Az adatok szerint az elmúlt 6 hónapban a belföldön közlekedő ukrán vonatok 92 százalékos pontossággal közlekedtek, ami a még jelenleg is zajló háború miatt különösen szép teljesítménynek tűnik.

Az Ukrainian Railways a háború miatt komoly kihívásokkal küzd: bombázzák az infrastruktúrát, rendszeresek az áramkimaradások. Emiatt több vonalon dízelmozdonyokat kell használniuk, illetve a támadásokban megsérült vasúthálózatot is kénytelenek rendszeresen javítani.

Forrás: Kemenymate - Wikimedia Commons
Forrás: Kemenymate - Wikimedia Commons

Hogyan számolja a késést a MÁV?

A MÁV-nál kétféle adatot adnak meg a késésre vonatkozóan: maximum 5 perces késés és maximum 15 perces késés. Ezt úgy kell értelmezni, hogy amennyiben egy vonat kevesebb, mint 5 percet késik, az pontosnak minősül. A MÁV statisztikájában négy kategóriára bontva közöl adatokat: elővárosi, regionális, országos és feláras országos.

Ehhez képest a MÁV országos és feláras országos járatai nem szerepeltek ilyen fényesen. Legrosszabbul a feláras országos – ezekre kell helyjegy – vonatok teljesítettek: 2024 januárja és júniusa között 73 és 43 százalék közötti pontossággal (maximum 5 perc késéssel) közlekedtek. Az országos járatok ugyanebben az időszakban 70 és 86 százalék közötti pontosságot tudtak felmutatni.

Erről a diagramról jól leolvashatók az összesített adatok - Forrás: MÁV
Erről a diagramról jól leolvashatók az összesített adatok - Forrás: MÁV

A hónapokra lebontott, részletes statisztikát te is megtekintheted a MÁV oldalán, IDE KATTINTVA.

A MÁV lényegesen több elővárosi vonatot üzemeltet, mint az Ukrainian Railways. Utóbbiak a MÁV-nál is relatíve pontosan járnak: ezek a vonatok 2024-ben, január és június között, időszaktől függően 86 százalékos és 93 százalékos pontossággal közlekedtek. A MÁV regionális járatai se teljesítettek vészesen: ezek 80 és 88 százalék közötti voltak pontosak.

A MÁV összes járatát figyelembe véve a magyarországi vonatok nagyjából 60-70 százaléka közlekedett pontosan. Erre azért nem tudunk pontos számot írni, mert a MÁV nem közöl összesített adatot, csak a négy fő kategóriára vonatkozó, külön adatokat. Az összesítéshez nemcsak a négy kategória százalékos értékeit, hanem a vonatok számát is ismernünk kellene.

Forrás: MÁV / Ukrainian Railways - X