Mindent kipréseltek ebből az 1,6-os Audiból az Autobahnon

2024.07.21. 08:35

Röviden:

  • Kivittek egy 2002-es Audi A4-et az autópályára, hogy leteszteljék a végsebességét.
  • Egy 1,6 literes, 102 lóerős alapváltozatról van szó.
  • A fáradt állapota és a csekély teljesítménye ellenére az A4 végsebessége impresszív.

Az Audi sok olyan tűzokádó szörnyet készített már, amelyek kimondottan az Autobahnra születtek: a könyörtelen RS6-ok, marcona S8-ak és tankra emlékeztető RS Q8-ak a német autópálya igazi pofonosztói, bérelt helyük van a belső sávban. Sajnos nem minden Audi olyan szerencsés, hogy egy közepes anyahajóba is elegendő lóerőt pakoljanak bele.

Itt van például ez a szebb napokat is látott Audi A4, ami nemcsak a hanyag korábbi tulajok, hanem a karcsú tűzerő miatt is szomorkodhat. Ebbe a második generációs – vagyis B6-os kódú – A4-be egy pokoli durva, hörgő V8-as helyett egy visszafogott menetdinamikát ígérő, szívó egyhatost szereltek a gyártósoron még 2002-ben.

Bár az alapmotoros, 22 éves Audi összesen 102 lóerővel gazdálkodhat, most mindet bevethette: kivitték az német autópályára, ahol megmutathatta, hogy mire elég az egyhatos szívó benzinmotor.

A harmatos, öreg Audi óriásit ment: szinte hihetetlen, de 218 km/h-t facsart ki belőle a sofőr, ami az adatait ismerve elképesztő teljesítmény. Nem kizárt, hogy ebben lejtők is segítségére voltak, de ennyi könnyítés belefér. Az erőtől duzzadó nagytesók biztosan tisztelettel emelnek kalapot a derekasan küzdő, egyhatos A4 előtt.

Forrás: Top Speed Germany - Youtube