Sorra hagyják el az autósok a cuccaikat az autópályán, néha észre sem veszik

2024.07.23. 05:55

  • Több felvételt is közzé tett az MKIF Zrt., amin autósok hagynak el rosszul rögzített dolgokat az autópályán.
  • Az első alkalommal egy tetőbox nyílt ki, de a sofőr észre sem vette, tovább hajtott.
  • A második esetben egy autós nyitott ajtóval haladt az autópályán.
  • A harmadik felvételen szintén leesik valamilyen tárgy a tetőről, amit később egy kamionos szedett össze.

Előfordul, hogy az embernek olyan dolgokat kell szállítania, amik túlmutatnak az autója méretein. Ilyen helyzetekben jönnek a trükkök, különc megoldások vagy az olyan hasznos eszközök, mint a tetőbox. Ám ezeknek mindig megkövetelnek valamilyen kompromisszumot, amire ha nem figyelünk oda, súlyos baleset is történhet.

Erre jó példa az a három autós, akikről az M7-es és M3-as autópályáért felelős MKIF Zrt. kamerái felvételt készítettek. Az első esetnél egy BMW tetején kinyílik a tetőbox menet közben és ruhák, felszerelések hullanak az útra, illetve leszakad a tároló teteje is. A legérdekesebb, hogy a sofőr, mintha észre se vette volna az egészet, lassítás nélkül tovább ment.

A második esetben egy autós valószínűleg nem tudtak felrakni biciklijét a tartóra, ezért a hátsó sorba szuszakolta be a kerékpárt. Mivel oda sem fért be rendesen, nyitva hagyta autója jobb ajtaját és így haladt kilométereken át. A harmadik esetben valami fém eszköz hullott le egy autó tetejéről, annak tulaja viszont szintén nem állt meg. Végül egy kamionos szedte össze a lezuhant eszközt és eltüntette azt az úttestről. Ez az eset az MKIF szerint egyébként szinte mindennapos, rendszerint szednek össze munkatársaik olyan dolgokat az autópályán, mint eszközök, polcok vagy akár kanapék.

A külső csomagrögzítés során egyébként különösen oda kell figyelni. A tetőboxot például érdemes plusz hevederrel lezárni, hogy véletlenül se kapjon alá a szél, de a tetősínekhez sem árt még egyszer odahúzni. A nehezen rögzített holmikat érdemes sok-sok hevederrel és gumipókkal rögzíteni. Hiába nagy meló utána kicsomagolni, jobb, mint elhagyni és esetleg balesetet okozni vele. A bicikli esetében pedig érdemes lehet kiszedni egy vagy két kereket, kihúzni az ülést ha lehetséges. Ezzel sokkal könnyebb szállítani, ha arra kerül a sor.