16 évesen halálos balesetet okozott a BMW M3-asával, a szülei is súlyos büntetést kapnak

2024.07.24. 11:20

  • Súlyos, halálos balesetet okozott egy 16 éves sofőr Queensben.
  • A fiatal egy BMW E46 M3-mal 163 km/h-val hajtott egy 48 km/h-ra korlátozott szakaszon és egy furgonnak csapódott.
  • A balesetben a fiú 14 éves barátnője halt meg.
  • A fiatal ellen többszörösen vádat emeltek, akár 15 év börtönbüntetést is kaphat.
  • A szülőknek már korábban is szóltak, hogy fiúk engedély nélkül vezet, de nem hallgattak senkire.
  • A szülőket az ügy miatt három év próbaidőre ítélték és szülői tanfolyamra kell járniuk.
  • A queensi főügyész szerint ilyen esetekben a baleset okozója mellett a szülőket is felelősségre kell vonni.

Súlyos baleset történt Amerikában még 2023 májusában, ahol egy fiatal sofőr felelőtlensége miatt meghalt egy ártatlan ember. Egy 16 éves sofőr éppen megkapta jogosítványát és hivatalosan még nem vezethetett volna felügyelet nélkül, mégis így tett. Nem is egy kifejezetten gyenge autót választott kezdésnek, egy BMW E46 M3-mal indult útnak, mellette pedig az akkor 14 éves barátnője utazott.

Egy 30 mp/h-ra (48 km/h) korlátozott szakaszon a fiatal 101 mp/h-val (163 km/h) haladt, amikor valószínűleg elvesztette uralmát az alaphangon is 343 lóerős sportautó felett és belecsapódott egy futárautóba. A futár nem tartózkodott az autóban, így megúszta a balesetet. A BMW utasa azonban nem élte túl az esetet, belehalt sérüléseibe, míg a 16 éves sofőr könnyebb sérülésekkel megúszta.

A fiatalt nem kímélték a hatóságok, legalább egy tucat vádat emeltek ellene és meggondolatlan vezetés mellett másodfokú emberölés is a számlájára írható. Ha elítélik, akkor akár 15 év börtönbüntetést is kaphat. Viszont nem ő az egyetlen az ügyben, akinek következményekkel kell szembenéznie. Ebben az esetben a szüleit is előveszik, hiszen mint kiderült, ők engedték fiúknak, hogy egyedül vigye el az erős sportautót, miközben jogosítványa még csak felügyelet mellett engedte volna vezetni.

Később kiderült, hogy a fiatal ezzel az autóval járt iskolába is, ahol az igazgató és a tanárok is jelezték már aggodalmukat a szülők felé. Korábban pedig a rendőrök is megállították és megbüntették engedély nélküli vezetésért és vezetés közben telefonozásért. Mivel a szülőknek ezek után lépnie kellett volna de nem tették, őket is megvádolták az ügyben. Felelősségüket elismerték, így három év próbaidőt kaptak és szülői képzésekre kell innentől járniuk, amíg el nem végzik azt.

A queens-i főügyész, Katz Melinda szerint ez az ügy is megmutatja, hogy bizonyos esetekben egy baleset okozása túlmutat a sofőrön. Elmondta, hogy a mostanihoz hasonló tragédiák esetén felelősségre kell vonni a szülőket is, hiszen ők adtak autót fiúk alá és engedték illegálisan vezetni.

Forrás: Carscoops