Alighanem ez a legcukibb hajója az amerikai haditengerészetnek

2024.07.25. 06:12

  • Gúnyolódnak rajta, pedig nagyon hasznos a haditengerészet számára.
  • Eredetileg farönkrocsónak tervezték a cuki kishajót.
  • Egy árverésen nemrég 36 000 000 forintot kértek egy példányért.

Nagyot fut mostanában a különböző közösségi oldalakon egy fénykép, amelyen az amerikai haditengerészet (US NAVY) apró hajója, egy 19BB Security Tug látható. A minihajót sokan kinevetik és néhány mémnek is jó alapanyagul szolgált az elmúlt hetekben, pedig a 19BB sokkal hasznosabb, mint azt első ránézésre gondolnánk.

Ezt a mindössze 5,8 méter hosszú bébihajót eredetileg farönkök rendezésére és továbbítására tervezte a washingtoni székhelyű Chuck’s Boat and Drive Company 2002-ben. Az 5,9 literes, sorhatos, 260 lóerős Cummins hajómotorral szerelt farönkrocsó felkeltette az amerikai haditengerészet figyelmét is, ezért 2003-ban 13 darab 19BB-t rendeltek a gyártótól. Amikor az első hajók megérkeztek a tengerészek Boomin Beavernek keresztelték el minijárművet.

Mire használja a US NAVY a Boomin Beavert? Elsősorban a nagy hajók, tengeralattjárók és repülőgép hordozók kikötői védelmének kiépítésére. Kerítéseket, láncokat és más akadályokat telepítenek, tartanak karban és szednek fel, ha már nincs rájuk szükség. Itt érdemes megjegyezni, hogy ezek a műszaki akadályok elsősorban nem az orosz és kínai búvárkémek ellen szükségesek, hanem a nagytestű tengeri állatok ellen védenek, ugyanis azok alaposan megtudják rongálni a hadihajókat.

Másodsorban pedig a 19BB-k kisebb NAVY hajókat tologatnak és vonszolnak a hadikikötőkben, ugyanis a Boomin Beaver 7500 font, azaz körülbelül 161 kN vonóerőt tud kifejteni, ami egy ilyen kis hajótól igazán jó teljesítménynek számít.

Jelenleg tíz Boomin Beaverje van a US NAVY-nak, amelyek a bostoni, a norfolki, a lomai és Kitsap haditengerészeti bázisokon szolgálnak. A számos gúnyolódó megjegyzés ellenére lassan kultjármű lesz a 19BB-ből, ugyanis nemrég árverésre bocsájtottak egy példányt, ami több mint 100 000 dollárért, azaz körülbelül 36 000 000 forintért kelt el.