Falhoz vágták a Teslát

2024.07.25. 13:38

  • Rengeteget veszített értékéből a Tesla, miután a befektetők nem örültek a friss számoknak.
  • Akad olyan vélemény, amely szerint Elon Musk cégvezető olyan dolgokért lelkesedik, amelyek nem léteznek. 
GettyImages-1730514947

A Tesla részvényei több mint 12 százalékot veszítettek értékükből szerdai  tőzsdei kereskedésben, amivel majdnem 10 milliárd dollár vált köddé néhány óra alatt.

Elon Musk cégvezető évek óta ismételgetett ígéretei az önvezető autó megteremtéséről egyelőre üres szavaknak tűnnek. A Tesla öt év óta a legalacsonyabb profitrátáról számolt be idei második negyedéve után, az egy részvényre eső nyereség immáron a negyedik egymást követő negyedévben maradt el az elemzők várakozásától.  Ennek hatására estek a cég részvényei akkorát, amekkorára 2020, a járvány  okozta beszállítói zűrök óta nem volt példa.

A vállalat tőzsdei kapitalizációja 700 milliárd dollár alá csökkent a 2021-ben elért ezermilliárd dolláros magasságból. Ezzel még mindig a legnagyobb értékű vállalat az autóiparban, ám a befektetők azért értékelték ilyen magasra, mert a mesterséges intelligenciára alapuló technológiája, részben a robotaxija mesés profitot ígért.

Musk lelkesedése az új fejlesztésekkel kapcsolatban, leszámítva az energiatárolást olyan termékekről szólnak, amelyek nem léteznek – mondta a Reuters szerint Jeff Osborne befektetési szakértő.

A Tesla autóeladásai immáron két egymást követő negyedévben zsugorodtak. A vállalat továbbra is adós egy olyan viszonylag olcsó villanyautó-modellel, amellyel elcsábíthatná a vásárlókat a hagyományos és a hibrid autóktól. Eközben kínai BYD az év első felében növelte előnyét az eladások terén olyan zsíros piacokon, mint Szingapúr.

Az amerikai autógyártó azzal sem lopta magát a befektetők szívébe, hogy jelezte: a 2025 első felében bemutatni tervezett „olcsó” modell kevesebb költségcsökkentést hoz majd, mint amire korábban számítottak. A robotaxi bemutatóját augusztus 8-áról október 10-ére halasztották, amit szintén homlokráncolással vettek tudomásul a vállalat tulajdonosai.A Wall Street-i elemzők kételkednek abban, hogy a Tesla belátható időn belül képes lesz legyűrni a technikai és szabályozási akadályokat, amelyek a teljesen autonóm autók utcai megjelenéséhez kellenének.

Eltarthat az évtized végéig, amíg a vállalat minden ezzel kapcsolatos problémát legyűr –mondta az előbb idézett szakértő, Jeff Osborne.