Elkezdte a tisztogatást Briatore: távozik az Alpine csapatfőnöke

2024.07.26. 17:41

  • Beigazolódtak a pletykák: a Belga Nagydíj péntekjén bejelentette távozását az Alpine csapatfőnöke, Bruno Famin.
  • A vezető félreállására hetekkel Flavio Briatore visszatérése után került sor.
  • Famin helyét a nyári szünet után várhatóan Oliver Oakes, a Hitech csapat F2-es és F3-as alakulatának vezetője veszi át a helyét.

Flavio Briatore a Renault kötelékébe való visszatérése után egy pillanatig sem titkolta, hogy alapos tisztogatásra és gyökeres átszervezésre készül az Alpine Forma–1-es csapatánál. Hamar meg is lett ennek első látványos eredménye: az Alpine csapatfőnöke, Bruno Famin a Belga Nagydíj péntekjén bejelentette a távozását.

GettyImages-2162759452


A fejleményeket semmiképpen sem nevezhetjük meglepőnek. Az Alpine csapat felsővezetésében várható tisztogatásokról korábban több pletyka is érkezett, Famin neve pedig már ezekben is rendre felbukkant.

A 62 éves francia vezető a 2023-as szezon közepén, majdnem pontosan egy éve váltotta Otmar Szafnauert a csapat élén. A 2024-es szezon azonban nem indult jól az Alpine számára: az előszezoni tesztnapokon szenvedtek, az első versenyeken pedig rendre a vert mezőnyben értek célba. Bár azóta az Esteban Ocon és Pierre Gasly vezette két Alpine egyértelműen előre lépett, mindez nem volt elég Famin maradásához.

Bár sem Famin, sem az Alpine hivatalos közleménye nem említette Flavio Briatore nevét, nem nehéz látni az összefüggést a botrányos múltú, korábban örökre eltiltott szakember júniusi érkezése, és a csapatfőnök hetekkel későbbi leváltása között.

A Motorsport.com szerint Bruno Famin a Belga Nagydíjat még teljesíti a csapattal, de a nyári szünet után várhatóan Oliver Oakes, a Hitech csapat F2-es és F3-as alakulatának vezetője veszi át a helyét.