Testes téglák tusája: letesztelték, melyik furgon a leggyorsabb

2024.07.27. 14:45

  • Három furgon tudását mérték össze egy gyorsulási versenyen.
  • A mezőny tagjai: Ford Transit, Volkswagen Transporter, Peugeot Expert.
  • A verseny meglepően alakult.

Mindenki látott már furgonos futárt támadósan közlekedni, néhányuk az egész világot egy nagy versenypályának tekinti. Az azonban mégis ritka látvány, amikor méretes, abszolút nem ilyesmire kitalált kisáruszállítók feszülnek egymásnak egy gyorsulási versenyen.

Ha mindig arra voltál kíváncsi, hogy mit tudnak egymás ellen a modern furgonok, ha magukba szívják a Halálos iramban szellemiségét, ezt a videót imádni fogod. A főleg érdekes gyorsulási versenyeiről ismert Carwow hozta össze a kisteherautós gyorsulási versenyt.

A pályán egy Volkswagen Transporter, egy Ford Transit és egy Peugeot Expert áll egymás mellé a rajtvonalhoz, a feszültség már első pillanatban is szinte tapintható. Mindhármat kétliteres, négyhengeres turbódízel hajtja, a teljesítményük hasonló, és az összesben automata váltó kapcsolgat.

A 2,2 tonnás Transit a legnehezebb, ráadásul a 170 lóerejével egyben a leggyengébb is. Az Expert 180 lóerős, ugyanakkor a tömege bőven 1,7 tonna alatt van, ami abszolút esélyessé teszi a győzelemre. A Transporter 2 tonnás és a 204 lóerős csúcsteljesítményével messze a legerősebb a három közül. Van tehát különbség a furgonok között, de nem drámai, így ebben az esetben akár a váltók programozása is dönthet.

Mielőtt megnézed a videót, tippeld meg, hogy szerinted melyik lesz a nyerő.

Melyik hajt át legkorábban a következő piroson?

Az első futamon a Ford parádésan rajtolt, szinte állva hagyta a többieket. Végül a Transporter magabiztosan lenyomta a nagy esélyesnek tűnő Expertet, ledolgozta a hátrányát és szinte teljesen egyszerre ért be a célba a Transittal. Másodjára magabiztosan nyert a Volkswagen, a Peugeot ezúttal is csúnyán lemaradt.

A három furgon közül messze a Volkswagen gyorsul a legjobban, az első futamon valószínűleg rosszul rajtolt. Állórajtnál és gördülő rajtnál is a Transporter teljesített a legjobban, de a Transit se maradt le mögötte sokkal. A Peugeot a mezőny nagy csalódása volt: minden alkalommal kikapott, pedig a súly-lóerő aránya alapján egyértelműen jó esélyekkel indult.

Forrás: Carwow - Youtube