Szabálytalan volt Russell Mercedese, kizárták a Belga Nagydíj győztesét

2024.07.29. 08:32

  • A két Mercedes szelte át elsőként a célvonalat a Belga Nagydíjon, de a győztes George Russellt kizárták a leintés után.
  • A felügyelők a futamot követő ellenőrzések során megállapították, hogy a 63-as Mercedes könnyebb volt, mint a megengedett minimum súly.
  • Toto Wolf, a Mercedes csapatfőnöke elismerte, hogy hibát követtek el, és bocsánatot kért a pilótájától.

George Russell bevállalós taktikája és Lewis Hamilton remek teljesítménye után kettős győzelmet ünnepelhetett a Mercedes a Belga Nagydíjon. A német istálló öröme azonban nem tartott sokáig: a futamot követően a felügyelők szabálytalanságot fedeztek fel a futamgyőztes Russell autóján és kizárták a brit versenyzőt.

GettyImages-2164074521

A hírek szerint a 63-as számú versenyautó a mérlegelésen akadt fenn: másfél kilóval könnyebb volt, mint a minimálisan megengedett 798 kilogrammos határ. A Forma-1 technikai szabályzata ilyen esetekben egyértelműen fogalmaz: ki kell zárni a szabálytalan autóval induló versenyzőt.

A döntés értelmében Lewis Hamilton örökölte a győzelmet, Oscar Piastri a második helyre lépett elő, Charles Leclerc pedig harmadik lett. Az utolsó pontszerző helyet így Daniel Ricciardo szerezte meg.

Toto Wolf, a Mercedes csapatfőnöke elismerte, hogy hibát követtek el, és bocsánatot kért George Russelltől.