Új ország a BYD céltábláján

2024.08.02. 05:49

  • Nekimenne a kanadai piacnak is a BYD. 
  • Ez azonban nem lesz könnyű menet, az ottawai kormány ugyanis büntetővám bevezetését töpreng. 
BYD SEAL U DM-I  DETAIL 011

A Szegeden is autógyárat építő, kínai BYD villanyautó-gyártó elhatározta, hogy meghódítja Kanada autópiacát – írta a Reuters a hatóságokhoz benyújtott engedélyezési dokumentumokra hivatkozva. Az sem tartja vissza a vállalatot ettől, hogy az észak-amerikai ország kormánya a kínai autók importját megdrágító büntetővámok bevezetését fontolgatja.

Kanada ez utóbbival a déli szomszéd Egyesült Államok és az Európai Unió nyomába léphet, annak ellenére, hogy egyáltalán nem rendelkezik olyan autógyártási múlttal, mint az USA vagy Európa. A fővárosban, Ottawában azonban úgy gondolhatják, hogy szolidaritást kell vállalniuk két szövetségesükkel, hiszen elvileg egyetértenek velük. Mármint abban, hogy a kínai elektromosautó-gyártás állami támogatása eltorzítja a piaci versenyt.

A kormány július 2-án indított el egy konzultációs időszakot, amelynek alapján ki akarják találni, mit tegyenek. A felütés kínai szemmel olvasva nem tűnik biztatónak. E szerint ugyanis az inkorrekt versenyfeltételek miatt elszaladhat az import, ami végső soron keresztbe tehet a Kanadában tervezett villanyautó-befektetéseknek, azaz a ország autó-háttériparának.

A Reuters nem tudta kideríteni, hogy a BYD Canada, a kínai cég helyi érdekeltsége milyen hatóságokkal tárgyalt a piacra lépésről. A dokumentumokból, amelyekbe a hírügynökség sajtómunkásai betekintettek, nem derült ki, hogy mikor akarják megkezdeni az exportot.

Ugyanakkor májusban Mexikóban piacra dobtak egy közepes méretű, hibrid pickupot. Azt is bejelentették, hogy az USA-ban, ahol 100 százalékos büntetővám terheli a kínai autóimportot, nem akarnak piacra lépni.