Pereltek és nyertek hibás Toyota akkumulátorok miatt, 75 dollárt kapnak, míg az ügyvédek 13,5 milliót

2024.08.03. 06:00

  • Csoportos keresetet adtak be a Toyota ellen egy korábbi akkumulátor hiba miatt.
  • A cserélt 12 voltos akkumulátorok saruja túl kicsi volt, lelazulhatott, ezzel rejtélyes hibákat vagy éppen autótüzet okozott.
  • Az érintettek számára a Toyota kártérítést fizetett, illetve visszahívást is elrendelt.
  • A kereset benyújtói fejenként 1,83 millió forintos kártérítést kaptak, az ügyben eljáró ügyvédek pedig összesen ötmilliárd forintot.

Úgy néz ki probléma van több 2013 és 2018 között gyártott Toyota RAV4-essel. A dolog olyan méreteket öltött, hogy 2021-ben keresetet indítottak a hiba miatt, amire a Toyota reagált. Az ügy károsultjaival megegyezett, az érintettek autóiban javította a hibát, és végül az ügyben eljáró ügyvédek jártak a legjobban.

A probléma a 12 voltos akkumulátoroknál van. Több tulajdonos szerint ha bármi miatt cserélni kell a gyárilag beszerelt egységet, akkor a hivatalos szervizkönyv által előírt cseredarab nem megfelelő. A pozitív oldali csatlakozója kisebb, mint a gyári akkumulátornak, ezért a sarut nem lehet rajta elég stabilan meghúzni. Ez hajlamos menet közben lelazulni és szélsőséges esetben akár tüzet is okozhat. Miután több ilyen problémával szembesült a Toyota, visszahívást rendeltek el 2023 novemberében és 1,9 millió autón cserélték a sarukat.

Azok viszont, akik már korábban cseréltették az akkumulátort, eddig nem kaptak semmit. Most egyezett meg velük a Toyota és azoknak, akik saját számlájukra rendezték a problémát, megtéríti a költségeiket. Akiknek emiatt valami hiba, esetleg tűzeset történt és azt később biztosítóval rendezték, az önrészt fogja visszafizetni a japán vállalat. Akinek még mindig hátravan, hogy a nem megfelelő 26R számú akkumulátort 36-osra cserélje, a Toyota annak is megtéríti a csere költségét, ez 75 dollár, átszámítva 27 500 forint. Aki ennél esetleg kevesebbet kapott korábban, annak megtérítik a maradék pénzt, hogy mindenkivel egyenlően járjanak el.

Csak azok jutnak tetemesebb összeghez, akik a csoportos keresetet végigvitték a Toyota ellen. Az ügyben érintett 12 magánszemély egyenként 5000 dollárt (1,83 millió forintot) kap. A legnagyobbat mégis az ügyvédek kaszálják, ők végül 13 250 000 dollár ügyvédi díjat, illetve további 350 000 dollár költségtérítést kapnak. Ez összesen 13,6 millió dollár, vagyis közel ötmilliárd forint.

Forrás: Carscoops