2024.08.03. 15:48

  • Megmenekült a kaliforniai Laguna Seca versenypálya, ahol továbbra is rendezhetnek versenyeket.
  • A Friends of Laguna Seca nevű nonprofit csoport vette át a versenypálya irányítását a következő 55 évre.
  • A csoport már elkezdte tervezni, hogy milyen beruházások valósuljanak meg a létesítmény területén.

Egy ideje kérdőjeles a kaliforniai Laguna Seca versenypálya sorsa, ugyanis azt egy helyi civil csoport be akarta záratni, a pályának új üzemeltetőre volt szüksége, és egy vitatott pályázati eljárás miatt is a levegőben lógott a pálya jövője. Ezek a problémák viszont úgy néz ki, megoldódtak, egyelőre megmenekült a Laguna Seca.

A bezárás mellett kampányoló Highway 68 Coalition és a Friend of Laguna Seca (FLS) csoport közötti per rendeződött, amely eredményeként az FLS felel a versenypálya üzemeltetéséért az elkövetkező 55 évben.

A Highway 68 Coalition pere miatt az FLS a tervezettnél csak hét hónappal később tudta átvenni a versenypálya feletti irányítást. A Friends of Laguna Seca mostantól a helyi önkormányzattal és egyéb vállalkozókkal dolgozik majd együtt a pálya bonyolult vezetési struktúrájának részeként. Emiatt pedig az IMSA, az IndyCar és egyéb versenyek is visszatérhetnek a Laguna Secára. Továbbá a pályanapok, -bérlések és egyéb bevételszerző lehetőségek is megmaradnak.

A nonprofit csoport eközben a Laguna Seca jövőjét tervezi. A pálya és a pálya körüli rekreációs területekbe történő jelentős beruházások révén magasabb színvonalra emelnék a létesítményt. A céljuk az, hogy a pálya turisztikai célpontként való megítélése javuljon azáltal, hogy sokféle új, jelentős eseményt vonzzanak a helyszínre, növelve a pálya pozitív hatását a regionális turizmusra összpontosító gazdaságára.