Kormányra szerelt apró kijelzőkkel tenné biztonságosabbá a sportautóit a Porsche

2024.08.05. 15:59

  • Új, apró kijelzőkkel felszerelt kormányt szabadalmaztatott a Porsche.
  • A megoldás célja, hogy biztonságosabbá tegye a sportautóit.
  • Az eszköz utcai autókba is megérkezhet.

Egyre több a kijelző a modern autókban. A Mercedes-Benz ajtótól ajtóig érő gigantikus képernyőt építene, a Porsche Panamerában pedig már az anyósnak is saját infotainment kijelző jut.

A stuttgarti vállalat azonban felismerte, hogy ez az egyébként is vitatott irány nem feltétlenül követendő a nagy teljesítményű sportautóknál, hiszen a nagy képernyők elvonhatják a sofőr figyelmét.

porsche-supercar-steering-patent.png

Éppen ezért a Porsche egy egészen futurisztikus új kormányt szabadalmaztatott, ami részben megoldhatja a fenti problémát. A repülőgépek szarvkormányára emlékeztető eszköz különlegessége, hogy a középen elhelyezett Porsche emblémát több kisebb kijelző veszi körbe. Ezeken olyan kulcsfontosságú adatok jelenhet meg, mint a fordulatszám, az üzemanyagszint, vagy épp egy figyelmeztető üzenet.

A német gyártó szerint a hagyományos digitális műszeregységekkel az a gond, hogy a kormány és a sofőr keze kitakarhatja a fontos információkat, a központi infotainment kijelző pedig távol esik a sofőrtől. Az új kormány apró kijelzői mindkét problémára megoldást jelentenének.

A menükben való vájkálást sem kijelzőtapogatással képzelik el a Porschénél. Erre a feladatra inkább könnyen elérhető fizikai gombokat vetnének be, így a sofőrnek még a kormányról sem kell levennie a kezét.

Bár az új kormány kialakítása inkább versenyautókat idéz, a szabadalom szövegében a gyártó többször egyértelmű utalást tesz arra, hogy a technológia közúti használatra is alkalmas lehet: kormányzár és légzsákok beszerelése is lehetséges.

Forrás: carbuzz.com