Külföldön már büntetik azokat, akik jelentik a rendőrök helyzetét Waze-ben

2024.08.05. 12:50

  • Spanyolországban nemrég két személyt is megbírságoltak, miután különböző alkalmazásokban jelezték a rendőrök helyzetét a többi közlekedőnek.
  • A spanyol hatóságok szerint a rendőrök helyzetével kapcsolatos információk megosztása a bűnözőket és a gyorshajtókat segíti, így akadályozza a rendőrök munkáját, és elősegíti a terrorizmust.
  • Magyarországon ilyen szigortól egyelőre nem kell tartani, de a rendőrség változtatni kényszerült a módszerein.

A minden autós által jól ismert Waze nevű navigációs alkalmazás egyik legnagyobb előnye, hogy az autósok jelenthetik egymásnak az olyan lényeges útmenti veszélyeket, mint a kátyúk, balesetek, úttesten heverő tárgyak, vagy épp traffipaxozó rendőrök. Csakhogy utóbbit nem mindenhol nézik jó szemmel a hatóságok.

A kép illusztráció. Forrás: waze.com
A kép illusztráció. Forrás: waze.com

A vg.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy Spanyolországban büntetni kezdték azokat, akik információkat osztanak meg a közlekedési rendőrök helyzetével kapcsolatban. Coruna városban nemrég két személyt is megbírságoltak emiatt. Egyikük egy "népszerű telefonos alkalmazásban", másikuk pedig egy csevegésre használt alkalmazásban jelezte, hol vadásznak a rendőrök a szabálytalan autósokra.

A spanyol hatóságok szerint a rendőrök helyzetével kapcsolatos információk megosztása a bűnözőket és a gyorshajtókat segíti, így akadályozza a rendőrök munkáját, és elősegíti a terrorizmust.

Magyarországon ilyen szigortól egyelőre nem kell tartani, de a rendőrség változtatni kényszerült a módszerein. Manapság egyre gyakrabban mérik jelöletlen autókból, a forgalomban elvegyülve a közlekedők sebességét, erre pedig egy alkalmazás sem tudja előre figyelmeztetni a sofőrök figyelmét.