Papíron már elköltözött a Közlekedési Múzeum

2024.08.07. 11:06

  • Már debreceni címe van a Közlekedési Múzeumnak.
  • Az adószám is megváltozott.
  • A tervek szerint a debreceni BMW-gyár mellett lesz az új múzeum.  
A kép illusztráció / A múzeum raktárában készült
A kép illusztráció / A múzeum raktárában készült

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum arról értesítette partnereit, hogy az intézmény székhelye és adószáma megváltozott. A múzeum új székhelye Budapest helyett immáron Debrecenben, a Széchenyi utca 31. szám alatt van bejegyezve - írja Népszava. 

A múzeum felügyeleti szerve, az Építési és Közlekedési Minisztérium korábban a lap érdeklődésére csak annyit mondott a költözésről, hogy a kabinet az erről szóló javaslatot első olvasatban megtárgyalta, döntés azonban még nem született az ügyben.

Július elején viszont kiderült, hogy egy részletes pályázati dokumentáció szerint a Debrecenben épülő BMW gyár melletti 6,5 hektáros külterületi telken lesz a múzeum. 

A minisztériumot vezető Lázár János szerint a 150 milliárd forintos beruházással felépülő új múzeum Debrecenbe költöztetése az ország gazdasági érdeke. A szaktárca nem válaszolt a lapnak arra a kérdésére, hogy mit kezdenek  a meglévő Kőbányai úti helyszínre megrendelt és elkészült tervekkel. Holott annak értéke 7,87 milliárd forint, amelybe a múzeum tervein túl a Hungária körúti vasúti megállóhely tervezése, a csatlakozó közterületek rendezése és a Törekvés Művelődési Ház épülete és környéke revitalizációja is beletartozott. Nem felelt a minisztérium arra sem, hogy az intézmény muzeológusai követik-e a kiállítóhelyet Debrecenbe, illetve erről egyáltalán megkérdezték-e őket erről.